Γ. Μουλάς: Η θέση της αναθηματικής πλάκας του Asa Jennings

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την βαρύτητα της εκδήλωσης προς τιμή του Asa Jennings, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Δημαρχείο Βόλου. Ο άνθρωπος, που μυθιστορηματικό τρόπο διέσωσε 300.000 πρόσφυγες στην Σμύρνη το 1922, ευρίσκεται σήμερα στην λήθη των περισσοτέρων Ελλήνων. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι είμαστε αχάριστοι σαν λαός, ίσως όμως τα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος δεν έδωσαν την ευκαιρία στους παλαιότερους να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές, με αποτέλεσμα η ιστορία της διάσωσης να ξεχαστεί.

Ο Βόλος υπήρξε ένα από τα λιμάνια υποδοχής των προσφύγων εκ των οποίων 11.500 εγκαταστάθηκαν εδώ. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έλκουν την καταγωγή τους από κάποιον από τους παππούδες τους από την Μικρά Ασία. Βολιώτες με μικρασιατική καταγωγή ευρίσκονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Όσο για την τοποθέτηση της πλάκας στο πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Δημαρχείο, θα σας αναφέρω τα παρακάτω.

Σε πολλούς συμπολίτες μας, όπως και σε εμένα, η πρώτη σκέψη ήταν η τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας του Asa Jennings να γίνει στην πλατεία της Ευαγγελίστριας. Για ιστορικούς λόγους θα αναφέρω, εξ όσων γνωρίζω, ότι η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην νέα τους πατρίδα ήταν ο χώρος της πλατείας όπου ευρίσκεται το Δημαρχείο. Εκεί, στήσανε τα πρώτα τους νοικοκυριά, κατατρεγμένοι, μέχρι να δοθεί η έκταση του Ξηροκάμπου και να δημιουργηθεί η Νέα Ιωνία έπειτα από δύο χρόνια. Το σημείο αυτό, όπου τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα, είναι σημείο ιστορικό, το οποίο έχει σχεδόν ξεχαστεί.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις μνήμης, ιδιαίτερα για τον Κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου «Κιλκίς» Ι. Θεοφανίδη, που χωρίς αυτόν ο Asa Jennings δεν θα επιτύγχανε τον σκοπό του. Αυτές οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Νέα Ιωνία υπό την αιγίδα των μικρασιατικών σωματείων και του Δήμου Βόλου.

Στην προσεχή εκδήλωση θα παραστούν ο εγγονός κ. Roger Jennings, o οποίος θα ομιλήσει για τα γεγονότα, και θα φέρει σχετικά ενθύμια του παππού του. Θα παραστούν και μέλη της οικογένειας Θεοφανίδη. Επίσης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκδήλωση άνθρωποι και φορείς από όλη την Ελλάδα, με την πρόθεση να παρευρεθούν.

Η διάσωση και εγκατάσταση των μικρασιατών στο Βόλο είναι σημαντικό γεγονός. Αν οι εποχές ήταν καλύτερες οικονομικά, ένα λαμπρό μνημείο στην ίδια περίοπτη θέση θα έπρεπε να αναγερθεί. Πιθανόν στο μέλλον αυτό να υλοποιηθεί αλλά θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα και να γίνει επιλογή του καλυτέρου μετά από διαγωνισμό.

Εμείς οι βολιώτες, πρώτοι από όλους στην Ελλάδα, ξεκινάμε αυτή την πρωτοβουλία αποκατάστασης της μνήμης του γενναίου αυτού σωτήρα των 300.000 ελλήνων, ελπίζοντας να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις όπου οι μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν.

Φυσικά, εκείνοι, που θα πρέπει να τον τιμήσουν εξ ίσου είναι οι συμπατριώτες του Αμερικανοί, διότι τέτοιο σπουδαίο γεγονός διάσωσης δεν αναφέρεται στην σύγχρονη ιστορία του εικοστού αιώνα. Θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτόν τον μεγάλο συμπατριώτη τους.

Ελπίζω η ηρωική πράξη αυτού του ανθρώπου να μείνει ανεξίτηλη στη ιστορία τουλάχιστον της δικής μας πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει