Γ. Σούρλας: Αναξιόπιστο το πόθεν έσχες – Να ανατεθεί ο έλεγχος στο ελεγκτικό συνέδριο

Μετά τη δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο Γ. Σούρλας δήλωσε: «Πέρασε μισός αιώνας από τότε που έγινε η πρώτη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4351/1964) για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις, που ανέρχονται σε 21, παρουσιάζει αρρυθμίες, παραμένει διάτρητο και αναξιόπιστο. Το καθιστά αναξιόπιστο το γεγονός και μόνο ότι στην Επιτροπή Ελέγχου συμμετέχουν βουλευτές, δηλαδή εκπρόσωποι των κομμάτων. Παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο –μοναδικό στην επικράτεια- οι ελεγχόμενοι να είναι και ελέγχοντες.

Δίνει δικαιολογημένες αφορμές για μειωτικές επιθέσεις για τα οικονομικά των πολιτικών με τους υπαινιγμούς για ύποπτες συναλλαγές να είναι σοβαρότατοι. Πέρασαν τρεις δεκαετίες από τότε που ορισμένοι βουλευτές, επισημαίναμε ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» ήταν διαβλητός, χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση.
Είναι απαράδεκτο να μην έχει ακόμα θεσπιστεί ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες». Όσο διαιωνίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, θα συνεχίζει να πέφτει βαριά σκιά στην πολιτική ζωή, πράγμα που είναι επιβλαβές για τη δημοκρατία και άδικο για τους έντιμους και αξιοπρεπείς βουλευτές, που σέβονται τον εαυτό τους και τους εντολείς τους, τους οποίους εκπροσωπούν επάξια στη Βουλή των Ελλήνων.
Πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα, να υπάρξει διαφάνεια και ουσιαστικός έλεγχος για το «πόθεν έσχες» και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο μπορεί να ανατεθεί αρμοδιότητα με μια απλή νομοθετική ρύθμιση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει