Γ. Σούρλας: Για τους άταφους ήρωες του έπους 1940 – 41

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Γ. Σούρλας μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, παρουσίασε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής το βιβλίο του «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν».

Ευχαρίστησε τους ομοεθνείς της Βορείου Ηπείρου για τη συνδρομή τους στον ελληνικό στρατό, στις επιχειρήσεις κατά των εισβολέων Ιταλών, αλλά και για τη φροντίδα τους σε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών και έμειναν για πάντα εκεί.

Επισήμανε ότι γιορτάζουμε ακόμη μια επέτειο με τους 7.976 πεσόντες στη Βόρεια Ήπειρο να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 74 χρόνια. Διάσπαρτα οστά, ομαδικοί τάφοι, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και έχουμε χρέος το συντομότερο δυνατό να την αποκαταστήσουμε.

Ο Γ. Σούρλας, ζήτησε από την ηγεσία της Αλβανίας, να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας του 2009, όπου αναφέρεται: «Στην αναζήτηση, εκταφή των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τη διάρκεια του ελληνο–ιταλικού πολέμου 1940-’41, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση και την ηθική σημασία του ευπρεπούς και τιμητικού ενταφιασμού».

Όμως πέρασαν πέντε χρόνια από την Συμφωνία και η Μικτή Επιτροπή Ελλάδος Αλβανίας, που συστάθηκε για το σκοπό αυτό έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά και καμία μέχρι σήμερα απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί.

Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν άταφοι μαχητές, ομαδικοί τάφοι ηρώων, σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με την υποστήριξη της Ελλάδος, ενώ δεν ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

Ας γίνει σεβαστός, επιτέλους, ο πόνος, ο καημός των παιδιών των πεσόντων, όσων βέβαια ζουν ακόμη. Να ακουστεί η έκκλησή τους, να μπορέσουν να αναζητήσουν τα οστά των πατεράδων τους, να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το καθήκον τους. Καθήκον βέβαια που δεν είναι δικό τους μόνο, αλλά όλων μας να εκπληρώσουμε το εθνικό και ανθρωπιστικό χρέος και να φανούμε αντάξιοι των θυσιών και των προσδοκιών τους για την πατρίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει