Δέσμευση για πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν το έργο της Κάρλας από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Γιάννης Τσιρώνης: «Μεγάλη η σημασία της Κάρλας για τη βιωσιμότητα της γεωργίας της περιοχής, αλλά και για την αειφορική διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής»

Για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη διευθέτηση των εναπομεινασών εκκρεμοτήτων σε ότι αφορά το έργο της Κάρλας δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφτηκε αρχικά το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και άλλους φορείς και στη συνέχεια στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας.

Συνοδευόμενος από την βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά, ο κ. Τσιρώνης συμμετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας, παρουσία των προέδρων των ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τσιώνα και Μαγνησίας κ. Νάνσυς Καπούλα.

Στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Τσιρώνης τόνισε τα εξής: «Χαίρομαι που είμαι εδώ με τον κ. Περιφερειάρχη που με καλοδέχθηκε θερμά. Η Θεσσαλία θα γίνει αυτό που πρέπει να είναι, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του φράγματος της Μεσοχώρας είναι σε πολύ μεγάλη διερεύνηση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, δε θέλω να δεσμευτώ σήμερα. Είναι σίγουρο όμως πως σε λίγους μήνες θα έχουμε μία οριστική απόφαση, σωστή και πολύ σοβαρά τεκμηριωμένη».

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας: «Σε ότι αφορά τη Μεσοχώρα, είναι ένα μεγάλο έργο και πιστεύω ότι καμιά κυβέρνηση δε θα απεμπολήσει το όφελος της λειτουργίας που έχει από τη Μεσοχώρα, γιατί το όφελος είναι μεγαλύτερο από το κόστος. Πιστεύω πως μέσα από τη διερεύνηση που θα πραγματοποιηθεί, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνει το έργο. Γιατί η Μεσοχώρα προσφέρει πράσινη ενέργεια, συμβατότητα με την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική για την «Ευρώπη 2020», δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να έχει ενεργειακή επάρκεια σε δύσκολες στιγμές και να μην κάνει εισαγωγή ενέργειας που σημαίνει απώλεια συναλλάγματος, προσφέρει στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής από ακραία καιρικά φαινόμενα.»

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων σημείωσε: «Μιλήσαμε επίσης με τον υπουργό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα που θα προκύψει θα αφορά τα λεγόμενα «πράσινα σημεία». Αν και η Θεσσαλία είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια στην Ελλάδα και η πρώτη που έχει εκπονήσει τη μελέτη σε συνεργασία με τους δήμους, με τα περισσότερα πράσινα σημεία. Πρέπει όμως να βρεθεί τον τρόπο να χρηματοδοτηθούν διότι αυξάνει κατά πολύ το κόστος στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να την αναλάβει το τομεακό πρόγραμμα διότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός του Περιφερειακού Προγράμματος».

Ο κ. Αγοραστός εστίασε και στο πρόβλημα του αρνητικού ισοζυγίου των υδάτων στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ για τις άδειες χρήσης νερού των αγροτών, επεσήμανε καθυστερήσεις λόγω της συναρμοδιότητας φορέων. Μόνον για φέτος, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, έχουν αποσταλεί 1500 αιτήματα αδειοδότησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από τα οποία δεν έχει εγκριθεί κανένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, ζητήθηκε η επανεξέταση της επιτελικής δομής της διαχείρισής του, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύγχυση αρμοδιοτήτων σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας των νερών.

Τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έργων με τον υπουργό να παραδέχεται το πρόβλημα και να συμφωνεί με τον Περιφερειάρχη πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυσή του.

Επίσης επισημάνθηκαν οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζουν και οι γνωμοδοτήσεις φορέων όπως η αρχαιολογία και η δασική υπηρεσία ζητώντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Σχετικά με το πρόγραμμα σταθμών μέτρησης αέρων ρύπων στη Θεσσαλία όπου υπάρχουν δύο σε Λάρισα και Βόλο, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την παρέμβαση του κ. Τσιρώνη ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού μέχρι τέλος του χρόνου, αλλά και να προμηθευτούν και οι πόλεις της Δυτικής Θεσσαλίας αντίστοιχο εξοπλισμό με τη σχετική έγκριση από το υπουργείο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αγοραστός στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «καθαρά νερά» ζητώντας να βρεθεί «ο βηματισμός και να αρχίσει να ολοκληρώνεται έγκαιρα.»

ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμμετείχαν σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα Διαχείρι
σης της Κάρλας για την πορεία των έργων της ανασύστασης της λίμνης.

Διαπιστώθηκε πρόοδος των εργασιών με ορισμένες εκκρεμότητες για τις οποίες ο κ. Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας την πολλαπλή σπουδαιότητα του έργου, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει λύσεις στο υπουργείο.

Επίσης έγινε σαφές πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα τοξικότητας των νερών στην Κάρλα, με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό να υπενθυμίζει πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% οι εργασίες, αποκαθιστώντας σταδιακά και το οικοσύστημα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αναλυτικότερα η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος μετά την ενημέρωση: «Σε αυτή την πολύ σύντομη επίσκεψη στη Μαγνησία επέλεξα να κάνω τη συνάντηση στον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας ακριβώς για να τονίσω το πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτή η λίμνη, ο υδροβιότοπος και για τη βιωσιμότητα της γεωργίας της περιοχής, αλλά και για την αειφορική διατήρηση του περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι ένα έργο ταυτόχρονα και οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής σημασίας. Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες, τα περισσότερα κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί. Με έχει ενημερώσει ο κύριος Περιφερειάρχης για ένα έργο που αυτή τη στιγμή δεν έχει προλάβει ακόμη να ολοκληρωθεί. Θα συζητήσουμε στο υπουργείο ώστε να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό αυτά τα έργα».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής: «Ενημέρωσα τον υπουργό για την Κάρλα όπου εμείς ήδη βάζουμε νερό για τη νέα περίοδο. Ήδη αποκαθίσταται σιγά – σιγά το οικοσύστημα, ενώ οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου έχουν φθάσει στο 85%. Πιστεύω πως στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κοινωνική συναίνεση την οποία χρειαζόμαστε. Είναι ένα μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, χρήσιμο για το περιβάλλον που είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προφυλάξουμε, χρήσιμο για τη γεωργία αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρηγμάτων στο έδαφος καθώς και για τη λύση του υδρευτικού προβλήματος των γύρω περιοχών. Δεν πρέπει ξεχνάμε βέβαια και την διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης. Είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση όπου το ενδιαφέρον του κ. υπουργού ήταν έντονο το ενδιαφέρον και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Υπερβαίνουμε όλες τις αντιπαραθέσεις μας κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό μας μέλλον.»

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ»

Κατηγορηματικά διέψευσε κάθε ενδεχόμενο τοξικότητας στα νερά της Κάρλας ο βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων κ. Γιάννης Βέργος.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων φυσικοχημικών παραμέτρων υποδεικνύουν έναν έντονο ευτροφισμό ο οποίος χρίζει ανανέωσής των νερών, η οποία θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των έργων από την πλευρά της Περιφέρειας σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά την τοξικότητα, εάν κάποιος έχει κάποια εργαστηριακά αποτελέσματα, δε συνάδουν με τα ευρήματα του πεδίου. Η παρουσία κάποιων εν δυνάμει τοξικών ειδών δε σημαίνει αυτόματα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η λίμνη σε επίπεδο τοξικότητας δεν έχει να επιδείξει κάτι που να είναι ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέργος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει