Δέσμευση των κομμάτων, για μία μη ρατσιστική κοινωνία, ζητεί το Συμβούλιο Ευρώπης!Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, 12:54

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με απόφαση της, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τα πολιτικά κόμματα ανά την Ευρώπη, να υπογράψουν τον Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.!

Στην σχετική απόφαση αναφέρεται ότι, σε μια εποχή που ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία κυριαρχούν στην Ευρώπη, τα πολιτικά κόμματα έχουν την «ευκαιρία» για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ρητορικής μίσους.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι ο Χάρτης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια Μη Ρατσιστική Κοινωνία, που άνοιξε προς υπογραφή το 1998 και στον οποίο έχουν προσυπογράψει περισσότερα από ογδόντα ευρωπαϊκά κόμματα, τους έδωσε την ευκαιρία να «επισημοποιήσουν τη δέσμευσή τους για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αναθεωρημένη έκδοσή του Χάρτη, που αναλήφθηκε από την Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ομάδα Κρατών κατά του Ρατσισμού (ECRI), έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, που αντικατοπτρίζεται σε έναν νέο τίτλο: «Χάρτης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια Μη Ρατσιστική και Περιεκτική Κοινωνία».

Μετά τις προτάσεις του εισηγητή,Σουηδού βουλευτή της Αριστεράς Momodou Malcolm Jallow η Συνέλευση κάλεσε όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα να υπογράψουν αυτή τη νέα έκδοση και να την εφαρμόσουν στην εσωτερική τους λειτουργία και δημόσια δράση, ζητώντας ιδίως από όλα τα μέλη να «επισήμως δεσμεύονται για τις αρχές του, υπογράφοντας προσωπικά τον Χάρτη και ιδρύοντας ανεξάρτητους μηχανισμούς καταγγελίας».

Οι βουλευτές κάλεσαν τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγκρίνουν τον Χάρτη και τις πολιτικές ομάδες και τις εθνικές αντιπροσωπείες στη Συνέλευση να τον προωθήσουν μεταξύ των μελών τους.

Κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τον Χάρτη και να τον προωθήσει μεταξύ των πολιτικών του ομάδων. Η Συνέλευση θα επανεξετάζει περιοδικά την κατάσταση εφαρμογής του Χάρτη και η Κοινοβουλευτική Συμμαχία Χωρίς Μίσος της Συνέλευσης θα μπορούσε να “βοηθήσει την προώθηση του Χάρτη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ομάδων”.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022, 12:54Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει