Δήλωση Αλ. Μεϊκόπουλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Δεν αφορά απλώς έναν περιορισμένο αριθμό γυναικών, αλλά αντιθέτως πλήττει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, εμφάνιση, οικογενειακή κατάσταση. Παρά τους σημαντικούς αγώνες και κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, δυστυχώς η βία που ασκείται στις γυναίκες υπό πολλές μορφές – όπως λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, σεξιστική, οικονομική – παραμένει ένα φαινόμενο εκτεταμένο… αλλά «αθέατο».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας για τη βία κατά των γυναικών που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως και δόθηκε στις 4.3.2014 στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA), μία στις τέσσερις Ελληνίδες από 15 ετών και άνω, δηλαδή ποσοστό 25%, έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην πραγματικότητα, αφού η καταγγελία της βίας συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Το μέγεθος και η ένταση της οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία 5 χρόνια, αποκάλυψαν ότι οι ανισότητες φύλου παραμένουν μια δομική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας, αφού οι γυναίκες εξαργύρωσαν ακριβότερα την κρίση σε ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, κακοπληρωμένη εργασία, μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Κατανοώντας τη σημασία του προβλήματος για την δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποίησε με επιτυχία το πρώτο εθνικό, συνεκτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, που αποτελείται από την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Επίσης, έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, αλλά επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

Σταθερή επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι το χτίσιμο μιας κοινωνίας όπου οι αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων εγγυώνται την κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει