Δήλωση Ζέττας Μακρή υπέρ του Ναι στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ
ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ
ΕΦΗ ΜΠΕΚΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ

Όλες εμείς, που διατελέσαμε διαχρονικά Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων, με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές απόψεις, ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας, μπροστά στην τραγική κατάσταση, που ανεύθυνες και μικροκομματικές πολιτικές έφεραν την πατρίδα μας και τους πολίτες μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΘΝΙΚΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΟ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Η Ευρώπη των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, η Ευρώπη του διαφωτισμού, των αξιών της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης είναι προϊόν και της ιστορικής απόφασης των λαών της, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των παγκοσμίων πολέμων, να ζήσουν σε ένα σύγχρονο, ανεπτυγμένο και ασφαλή κόσμο.

Σήμερα, λοιπόν, που ζούμε ώρες απόλυτης ανασφάλειας, οικονομικής καταστροφής, με τους πολίτες σε απόλυτη απόγνωση οφείλουμε να μην σιωπήσουμε.

Γνωρίζουμε μετά λόγου γνώσεως, μέσα από την άσκηση των καθηκόντων μας, την καταλυτική συμβολή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική μας προσπάθεια για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την οικονομικο- κοινωνικο-πολιτική τους χειραφέτηση σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Για το λόγο αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνες η επίσημη θέση του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα, όπως διατυπώθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση της Γεν. Γραμμ. Ισότητας των Φύλων.

Επισημαίνουμε ότι, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ συνέβαλε καταλυτικά και καθοριστικά τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και την κατάργηση κάθε νόμου που αντιτίθεται τη αρχή της ισότητας.

Υπενθυμίζουμε τις κυριότερες κατακτήσεις των γυναικών που προωθήθηκαν χάριν της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπως:

την προώθηση του νέου οικογενειακού δίκαιου,
τα μέτρα προστασίας της μητρότητας,
τις γονικές άδειες,
τη δημιουργία με ευρωπαϊκούς πόρους του εθνικού δικτύου των παιδικών σταθμών,
του προγράμματος της βοήθειας στο σπίτι,
τα μέτρα για τις εργαζόμενες και τα ΙΣΑ δικαιώματα γυναικών-ανδρών στον εργασιακό βίο,
τα κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά,
την αντιμετώπιση της εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών

Τα αναρίθμητα προγράμματα και μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πάρα την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, αποτελούν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας. Δεν δεχόμαστε καμιά υποχώρηση της χώρας μας σε τριτοκοσμικές περιπέτειες.

Λέμε ισχυρό ΝΑΙ στη συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και καλούμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας να προασπίσουν μαζικά τα κατοχυρωμένα δικαιώματα τους και το μέλλον της νεώτερης γενιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει