Δήλωση Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

“Γιορτάζουμε και φέτος στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας, την επέτειο που έχει τις ρίζες της στις αρχές του εικοστού αιώνα, στις διαμαρτυρίες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου”, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 σε ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857 για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Δεν αποτελεί μια εμπορική γιορτή, αλλά μια πολιτική γιορτή και ημέρα τιμής ως προς τον ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην εργασία, την κοινωνία, τις επιστήμες, την πολιτική. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την ανάδειξη της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Η γυναίκα επίσημα μπορεί να τιμάται μόνο μια φορά το χρόνο, η πολυδιάστατη όμως προσφορά της είναι καθημερινή και σίγουρα όχι μετρήσιμη. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε την μεγάλη συνεισφορά της και τον πολλαπλό της ρόλο: ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγο και φίλη. Τιμούμε την καθημερινή ηρωίδα που ανυστερόβουλα διεκδικεί τα δικαιώματά της και που ειδικά σήμερα που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η κοινωνία μας δοκιμάζεται, αυτή συνεχίζει να αγωνίζεται με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο.

Σήμερα αποδίδοντας ετήσιο φόρο τιμής στις απανταχού γυναίκες όλου του κόσμου, η επέτειος αναδεικνύει τον ρόλο των γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και μας θυμίζει πως, παρά τις σημαντικές τους κατακτήσεις, είναι πολλά ακόμη που πρέπει να ακολουθήσουν προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων.

Γι’ αυτό και η ειδική φροντίδα της πολιτείας προς την γυναίκα, την άνεργη και την εργαζόμενη, προς την μητέρα, την πολύτεκνη και την μόνη, και η διασφάλιση της θέσης που της αρμόζει στην κοινωνία για την συνεχή προσφορά της, αποτελεί δικαίωμα αλλά και ζήτημα κοινωνικής συνοχής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την Δημοκρατία.

Ας φροντίσουμε λοιπόν η σημερινή ημέρα να μην χάσει το νόημά της και να παραμείνει ισχυρή η σημασία της καθιέρωσης της επετείου για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων των γυναικών”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει