Δήλωση Μεϊκόπουλου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Συνεπής στη λογιστική αντιμετώπιση Δημόσιων αγαθών όπως η Υγεία, η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Τρόικα προχωρά τώρα στην υιοθέτηση μέτρων, που χτυπούν το μικρό φαρμακείο της γειτονιάς προς όφελος των μεγάλων φαρμακείων και αλυσίδων.

Προβλέπεται η δυνατότητα σε μη αδειούχους φαρμακοποιούς να επενδύσουν σε ήδη λειτουργούντα φαρμακεία, χωρίς να υπάρχει όριο στο ποσοστό κεφαλαίου που έχουν δικαίωμα να κατέχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων. Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα κατοχής πολλών αδειών ιδρύσεως φαρμακείου από έναν φαρμακοποιό. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους, που θα επιτρέπει σε ένα φαρμακείο να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει, σε βάρος φυσικά των μικρών, που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα που είναι πιο ευέλικτα. Επιπλέον, προωθείται η κατάργηση χωροταξικών κριτηρίων για τη λειτουργία ενός φαρμακείου, που θα οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των νέων που θα ανοίξουν στο κέντρο της πόλης και πλησίον υγειονομικών δομών. Επίσης, επιτρέπεται το άνοιγμα φαρμακείου σε επιφάνεια 5 τ.μ. αντί των ελαχίστων 30 τ.μ. που ήταν πρώτα, και δίνεται η δυνατότητα συστέγασής του σε σούπερ μάρκετ. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι τα εν λόγω μέτρα «θα διευκολύνουν την είσοδο των νέων φαρμακοποιών στο χώρο και θα εξυπηρετήσουν τη σύσταση συνεταιρισμών» δεν πείθουν τον κλάδο των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για υιοθέτηση των προτάσεων της Τρόικας με « λάιτ τρόπο».

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, σημείο αναφοράς του Έλληνα ανασφάλιστου ασθενούς στην περίοδο της Κρίσης, «καθαιρείται» με συνοπτικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόσχημα του ανταγωνισμού προς όφελος των ασφαλισμένων, για να δικαιολογήσει τις παραπάνω προτάσεις, όπως και την προώθηση της πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ και την απελευθέρωση της τιμής τους. Πρόσχημα, που προσκρούει όμως στην μεγάλη αλήθεια της πρωτοφανούς υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκε εξάλλου και επιστημονικά με το αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Δημοσιευμένη στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό «THE LANCET», η έρευνα κατέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικας στον Τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, όπως η «εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα», λόγω της μετακύλισης ενός μεγάλου μέρους του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι Έλληνες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στην Υγεία που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή.

Ως βουλευτής Μαγνησίας, εκφράζω την απόλυτη συμπαράστασή μου στους αγώνες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. Δεσμεύομαι ότι θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το δίκαιο των αιτημάτων τους, με σκοπό την απόσυρση των εν λόγω διατάξεων, εν όψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου στη Βουλή. Είναι αξιακή θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Υγεία είναι ασύμβατη με τον Ανταγωνισμό.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει