Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας για το «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν»
Ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα 23/6, η κυβέρνηση της Αρμενίας, σχετικά με το ψήφισμα υπέρ του «Δυτικού Αζερμπαϊτζάν» που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μπακού, στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για τις διαστρεβλωμένες και εξαιρετικά μονόπλευρες διατυπώσεις που περιέχονται στη «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης» που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης υπουργικής διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και στα ψηφίσματα που υποβλήθηκαν με πρωτοβουλία του Αζερμπαϊτζάν. Οι έμφαση που εκφράζονται σε αυτά τα έγγραφα αντιβαίνουν στα συμφέροντα και τη λογική της εδραίωσης διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Εφιστούμε την προσοχή των κρατών μελών του OIC στο γεγονός ότι ο όρος «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν» υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί σαφή εδαφική αξίωση του Αζερμπαϊτζάν στην κυρίαρχη επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η οποία τεκμηριώνεται ακόμη και στα ιδρυτικά έγγραφα του «οργανισμού» που σχηματίστηκε τεχνητά για τον σκοπό αυτό. Θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν αποτελείται από τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν: Καζάκ, Τοβούζ, Αγστάφα, Γκεντάμπεϊ, Ντασκέσαν, Κελμπατζάρ, Λατσίν, Κουμπάτλου, Ζανγκελάν και Ναχιτσεβάν. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει το λεγόμενο «Δυτικό Αζερμπαϊτζάν» στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Όσο για τους Αζερμπαϊτζάνους που ζούσαν στη Σοβιετική Αρμενία, εγκατέλειψαν την Αρμενία οικειοθελώς τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ, μπόρεσαν να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν την περιουσία τους ή έλαβαν αποζημίωση από την αρμενική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η μοίρα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν δεν ήταν η ίδια στο Μπακού, το Σουμγκάιτ και άλλα μέρη, όπου έλαβαν χώρα σφαγές και αναγκαστική εκτόπιση Αρμενίων, και ο κόσμος είδε την τελευταία εκδήλωση αυτού στην περιοχή μας το φθινόπωρο του 2023, όταν περισσότεροι από 115.000 Αρμένιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποβλήθηκαν σε εθνοκάθαρση.
Η έμμεση ενθάρρυνση μιας τέτοιας συμπεριφοράς από τη ΔΟΕ δημιουργεί μια λογική ρήξη με τη στάση της ΔΟΕ σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή τα τελευταία δύο χρόνια.
Η παρερμηνεία των γεγονότων του Χοτζαλί είναι επίσης εκπληκτική. Η αληθινή ιστορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι γνωστή και αρνείται ευθέως οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η εγκριθείσα δήλωση, η οποία αποκλίνει από τις δηλώσεις που έκαναν τα μέλη του OIC τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια σχετικά με την εγκαθίδρυση διακρατικών σχέσεων και τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, περιέχει μονομερείς δηλώσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της συμφωνίας. Εφιστούμε την προσοχή των μελών του OIC στο γεγονός ότι η Αρμενία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς καμία καθυστέρηση, προσφέροντας να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον τόπο και την ημερομηνία υπογραφής της, καθώς και να βρει εποικοδομητικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσε το Αζερμπαϊτζάν. Θα ήταν πιο λογικό για τους εταίρους που ενδιαφέρονται για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή να παροτρύνουν το Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς περιττή καθυστέρηση, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν τεχνητά προβλήματα στην πορεία.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε για την προστασία των πολιτιστικών αξιών προκαλεί επίσης βαθιά λύπη: αγνοώντας τη συνεχιζόμενη καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και τον συστηματικό βανδαλισμό της, το ψήφισμα επιχειρεί να δώσει στο ζήτημα μια θρησκευτική χροιά, τροφοδοτώντας ψευδείς και επικίνδυνες θέσεις. Ο σεβασμός και η φροντίδα της Αρμενίας απέναντι στην ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά είναι γνωστά και εύκολα αποδεικνύονται.
Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που έχουν προσχωρήσει στην προαναφερθείσα διακήρυξη και τα ψηφίσματα να επανεξετάσουν και να απορρίψουν αποφασιστικά τις μεροληπτικές πρωτοβουλίες που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Αρμενίας και θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία διευθέτησης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη στον Νότιο Καύκασο και μια τέτοια προσέγγιση από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της ευκαιρίας. Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι προσηλωμένη στην ειρηνευτική ατζέντα και τη στρατηγική εφαρμογής της και αναμένει υποστήριξη από διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση διαρκούς και σταθερής ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.»