Δήμος Αλμυρού: Μοντέλο διοίκησης αναποτελεσματικό, ανεπαρκές και λανθασμένο
ΑΡΘΡΟ των Νίκου Τσανή και Δημήτρη Τσούτσα, δημοτικών συμβούλων της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού
Με αφορμή τις αλλαγές στις θέσεις ευθύνης των Αντιδημάρχων του Δήμου Αλμυρού, την παραίτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας (για λόγους μη ύπαρξης των προϋποθέσεων που απαιτούνται όπως ανέφερε ο ίδιος) και το χρονικό διάστημα που έχει διανύσει η σημερινή Δημοτική Αρχή έρχεται στο προσκήνιο το θέμα του μοντέλου οργάνωσης και διοίκησης του Δήμου μας.
Οι αλλαγές των προσώπων θυμίζουν την παροιμία «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» όταν πλέον είναι προφανές ότι το μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης του Δήμου είναι αναποτελεσματικό και ξεπερασμένο.
Η Δημοτική αρχή χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο μας, ακολούθησε το μοντέλο οργάνωσης που χρησιμοποίησε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το οποίο στην πράξη αποδείχθηκε κατώτερο των αναγκών και οδήγησε σε τελματώδη κατάσταση πολλά θέματα καθημερινότητας και άμεσης προτεραιότητας (επίπεδο υπηρεσιών καθαριότητας, αγροτική οδοποιία, εξυπηρέτηση δημοτών, εγκατάλειψη χωριών και οικισμών κλπ) αλλά και σε θέματα σχεδιασμού για την μελλοντική εικόνα και ανάπτυξη του δήμου μας.
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και η μείωση των πόρων σίγουρα είναι η κορυφή του παγόβουνου στην τοπική αυτοδιοίκηση, το λανθασμένο όμως μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του Δήμου μας, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια και ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έχει το ελαφρυντικό ότι κλήθηκε να διαχειριστεί το πλαίσιο του «Καλλικράτη» για πρώτη φορά, η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν έχει κανένα ελαφρυντικό αλλά έχει μεγάλες ευθύνες και για τα χαρακτηριστικά της αλαζονείας και του αυταρχισμού που την διακρίνουν και εκφράζουν την οπισθοδρόμηση.
Η φυσιογνωμία του Δήμου Αλμυρού, το μέγεθος, η γεωγραφική του θέση, οι ανάγκες του και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν την ανάγκη και την απαίτηση ενός άλλου μοντέλου οργάνωσης, διοίκησης και αναδιάταξης των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Εμείς, ως Δημοτική παράταξη, έχοντας προσεγγίσει και επεξεργαστεί το θέμα από το 2013-14, παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για το θέμα αυτό.
Πιστεύουμε, αξιοποιώντας και την εμπειρία της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η νέα οργάνωση πρέπει να περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:
Πρώτο πρέπει να καθοριστούν Τοπικές Αντιδημαρχίες στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων (μία Αντιδημαρχία με έδρα τη Σούρπη και μία Αντιδημαρχία με έδρα το Πτελεό) οι οποίες μπορούν να έχουν και την ευθύνη ορισμένων θεματικών ενοτήτων και 2 θεματικές αντιδημαρχίες. Οι Τοπικές Αντιδημαρχίες αυτές θα είναι πλήρως στελεχωμένες και οι Αντιδήμαρχοι θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες να λύνουν τα περισσότερα θέματα τοπικά. Δεν είναι τυχαίο ότι Δήμοι με χαρακτηριστικά αντίστοιχα του Αλμυρού έχουν παρόμοια δομή λειτουργίας.
Απαραίτητη, στον συντονισμό της διοίκησης του Δήμου, είναι η συμμετοχή των υπηρεσιακών διευθυντών του ( πχ Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών κλπ) και η δημιουργία των απαραίτητων δομών διοίκησης που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Οι αντιδήμαρχοι πρέπει να εποπτεύουν και να συντονίζουν τις υπηρεσίες ευθύνης τους και όχι να προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον υπηρεσιακό διευθυντή, άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν τα τυπικά προσόντα ούτε τις ικανότητες. Ορθολογική αξιοποίηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου στο συντονισμό δράσης και όχι για την αύξηση της γραφειοκρατικής αγκύλωσης όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Δεύτερο την ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων τα οποία πρέπει να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται και να τους δοθεί επιπλέον η δυνατότητα να διαχειρίζονται υλικά και υπηρεσίες για να αντιμετωπίζουν τα άμεσα καθημερινά προβλήματα τους .Οι λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων σε κάθε Δημοτική και Τοπική κοινότητα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, οι οποίες θα ιεραρχούν τα προβλήματα και οι κάτοικοι θα παίζουν ενεργό ρόλο για τη λύση τους.
Αξιοποίηση όλων των επιτροπών του Δήμου ( Διαβούλευσης, Τουριστική, Αθλητική κλπ) για την συμμετοχή και την ενεργοποίηση της εθελοντικής δράσης των δημοτών. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή έχει εσκεμμένα οδηγήσει σε διάλυση όλες τις επιτροπές του Δήμου.
Τρίτο πρέπει να γίνει αναδιάταξη των υπηρεσιών του Δήμου ώστε η λειτουργία του να γίνει αποτελεσματική και ουσιαστική. Το προσωπικό μπορεί να ανταποκριθεί αρκεί να καθοριστούν με σαφήνεια οι ρόλοι του και να αξιοποιηθεί σωστά.
Η δημιουργία και στελέχωση α) Γραφείου κίνησης οχημάτων, β) Γραφείου τουριστικής ανάπτυξης και ενημέρωσης, γ) Γραφείου Γεωργικής-Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης, δ) Υπηρεσίας καταγραφής προβλημάτων καθημερινότητας και έκδοσης εντολών αντιμετώπισης ανάλογα με την προτεραιότητα καταγραφής και την σπουδαιότητα του προβλήματος, ε) Υπεύθυνος για την διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αποτελούν άμεση αναγκαιότητα. Επίσης η δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικών Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο, κλπ) είναι άμεση ανάγκη σήμερα που αυξάνονται τα φαινόμενα φτώχειας και στην περιοχή μας.
Τέταρτο η πολύπλευρη στήριξη και αναδιοργάνωση των Δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν με χαμηλό κόστος ποιοτικές υπηρεσίες προς του; δημότες τους (ΔΕΥΑΑΛ) και να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής (Κοινωφελής Επιχείρηση). Περαιτέρω ενίσχυση των Δομών Κοινωνικής Πολιτικής (με αξιοποίηση προγραμμάτων όπως Κέντρα Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας, επαναλειτουργία του θεσμού των ΚΑΠΗ σε όλη την επικράτεια του Δήμου κλπ). Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια κυριαρχούσε το γνωστό σύστημα των «κολλητών» κάτι που απέβαινε σε βάρος της λειτουργίας του Δήμου. Ιδιαίτερα η σημερινή δημοτική αρχή με τον υπέρ-συγκεντρωτισμό, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία που την διακρίνει αξιοποιεί οργανωτικά μόνο ένα – δύο υπηρεσιακά στελέχη του δήμου με αποτέλεσμα όχι μόνο την αναποτελεσματικότητα των δράσεων αλλά και τον εγκλωβισμό των υπολοίπων σε αδράνεια.
Αυτά που λέμε είναι τα αυτονόητα και ξέρουμε ότι δεν γίνονται γιατί το μέλημα κάποιων είναι η «πελατειακή λογική», ο συμβιβασμός με απαιτήσεις αυτοδιοικητικών ή υπηρεσιακών παραγόντων και όχι η ορθή λειτουργία του δήμου.
Επίσης, ο Δήμος αγνοεί την ευθύνη του για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Ακόμη και πολλές προμήθειες γίνονται πλέον εκτός τοπικής αγοράς. Ο πρόσφατος απολογισμός της «Αντιδημαρχίας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης» ήταν: (αντιγράφουμε από το σχετικό κείμενο) «η έκδοση 4 αδειών παραγωγών για τη λαϊκή αγορά, 21 άδειες χρήσης μουσικών οργάνων και 29 άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». Είναι για γέλια αν δεν είναι για κλάματα, αλλά είναι ενδεικτικό το πώς αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή την τοπική οικονομική ανάπτυξη!
Όσο αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει συντονισμένα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την εικόνα του Δήμου μας για την επόμενη εικοσαετία, και όχι όπως η σημερινή δημοτική αρχή να γινόμαστε ακόλουθοι εταιριών αμφιβόλου ποιότητας που προσπαθούν να εκμεταλλεύονται διάφορα προγράμματα προς ίδιο όφελος αγνοώντας τις ανάγκες και τα συμφέροντα της περιοχής μας.
Τέλος, είναι προφανές ότι το υπάρχον μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου Αλμυρού είναι αναποτελεσματικό, ξεπερασμένο και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να ανταποκριθεί στη λειτουργία ενός σύγχρονου Δήμου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και προσδοκίες της εποχής μας. Είναι αναγκαίο να ανοίξει από τώρα ο διάλογος για έναν σύγχρονο δήμο.
Εμείς, έχουμε την υποχρέωση και παίρνουμε την πολιτική ευθύνη να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Πιστεύουμε στην ενωτική δράση προς όφελος του τόπου μας και θα συμβάλουμε με όσες δυνάμεις έχουμε για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης
Νίκος Τσανής
Δημήτρης Τσούτσας