«Δεινοθήρια και Σεκόιες» από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, 08:47

Μια νέα έκθεση ξεκινά σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα διαρκέσει για πέντε μήνες, έως τις 3 Μαΐου 2020. Πρόκειται για την έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η έκθεση έχει ως κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους, καθώς και το εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη Γη και αποτελούν δείκτες του ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το Δεινοθήριο είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανώνονται σε καθημερινή βάση δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469641. Το γενικό κοινό μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα την έκθεση από Τετάρτη έως και Παρασκευή τις ώρες 17:00-20:00 και το Σαββατοκύριακο τις ώρες 11:00-20:00.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, 08:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει