ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση Χαρίτση – Μπουκώρου στη Βουλή για την ανεργία στη Μαγνησία
Μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. για την αποβιομηχάνιση και την ανεργία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Σε σύγκρουση πολιτικών επιχειρημάτων μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση και του Χρήστου Μπουκώρου οδήγησε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Χρήστος Μπουκώρος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναχαίτιση της αποβιομηχάνισης και την έκρηξη της ανεργίας στη Μαγνησία.
Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής Μαγνησίας, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχει ρίξει το ποσοστό της ανεργίας στο 23%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΑΕΔ του Βόλου, στο πολεοδομικό συγκρότημα αυτή την εποχή η ανεργία αγγίζει το 37%. Πρόκειται για κοινωνική μάστιγα.
Η σύνθεση και τα αίτια της ανεργίας είναι ιδιαίτερα για την πόλη του Βόλου, με την έννοια ότι ζούμε ένα νέο κύμα αποβιομηχάνισης. Μάλιστα, επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης, τρεις μεγάλες βιομηχανίες, ένα τμήμα της ΒΙΣ, η Coca-Cola και ο ΙΜΑΝΤΑΣ έκλεισαν. Αν συνυπολογιστούν και οι δεκάδες μικρές μεταποιητικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αντιλαμβάνεστε το σκηνικό το οποίο δημιουργείται.
Επιπροσθέτως, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το αγροτικό ΕΣΠΑ δεν φαίνονται ικανά να αντιστρέψουν την εικόνα.
Είναι ανάγκη να εκπονηθούν ειδικά προγράμματα, να βρεθούν ιδιαίτερα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εργασίας, να δουλέψουν μαζί για την καταπολέμηση της ανεργίας σε μία περιοχή, όπως είναι το αστικό κέντρο του Βόλου, όπου οι δείκτες ανεργίας φθάνουν το 37%!
Τέλος, είναι βέβαιο ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση στη χώρα και ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή, στο Νομό Μαγνησίας και το Βόλο, ελλείψει σοβαρών πόρων για χρηματοδότηση επενδύσεων».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρκέστηκε να αναφερθεί μόνο σε πέντε δράσεις της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι θα ενισχύσουν τη βιομηχανία και οι οποίες είναι οι εξής: «Είναι η δράση για τη σύγχρονη μεταποίηση που στοχεύει στη χρηματοδότηση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, η δράση για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δράση για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής οικονομίας, η οποία κυρίως στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας, η ενίσχυση των αλυσίδων προστιθέμενης αξίας και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας για τη μεταποίηση ή την εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων».
Η απάντηση του κ. Χαρίτση δεν ικανοποίησε τον βουλευτή Μαγνησίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Βόλος χρειάζεται την άμεση εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική μάστιγα της ανεργίας.