Δεκάδες μετανάστες παραμένουν επί 15 ημέρες πάνω σε ένα ρυμουλκόΕβδομήντα πέντε μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο παραμένουν εδώ και 15 ημέρες πάνω στο ρυμουλκό που τους περισυνέλεξε, στα ανοιχτά του Ζαρζίς, καθώς η Τυνησία αρνείται να τους παραλάβει, όπως έγινε γνωστό σήμερα από μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το αιγυπτιακό ρυμουλκό Maridive 601, που εξυπηρετεί τις πετρελαϊκές εξέδρες ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία, έχει αγκυροβολήσει από τις 31 Μαΐου στα ανοιχτά του Ζαρζίς, αφού διέσωσε τους μετανάστες. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξακολουθεί να παρέχει τροφή και νερό στους ανθρώπους αυτούς, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, δέκα από τους μετανάστες – εννέα Αιγύπτιοι και ένας Μαροκινός – έχουν εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψουν στις χώρες τους. Οι υπόλοιποι είναι όλοι τους από το Μπαγκλαντές, εκτός από έναν που προέρχεται από το Σουδάν. Σχεδόν οι μισοί (τουλάχιστον 32) είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ο ΔΟΜ έχει προτείνει να βοηθήσει την Τυνησία να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Ζαρζίς.

Κανείς Τυνήσιος αξιωματούχος δεν δέχτηκε να μιλήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο για την υπόθεση αυτή. «Οι μετανάστες θέλουν να τους φιλοξενήσει μια ευρωπαϊκή χώρα», περιορίστηκε να δηλώσει πρόσφατα ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι τυνησιακές αρχές δεν θέλουν να παραλάβουν τους μετανάστες παρά μόνο αν δεχτούν, πριν αποβιβαστούν, ότι θα τους στείλουν πίσω στις πατρίδες τους.

Από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στη νότια Τυνησία πολλές εκατοντάδες μετανάστες. Από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου οι τοπικές αρχές παρεμπόδισαν 965 απόπειρες παράτυπης μετανάστευσης και συνέλαβαν 428 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Χισάμ Φουράτι.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, 20:25

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει