Δεκαήμερο ραντεβού για τους κινηματογραφόφιλους στα Χανιά


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020, 09:29

Σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα θα πραγματοποιηθεί και εφέτος στα Χανιά από τις 21 έως και τις 31 Οκτωβρίου το 8ο φεστιβάλ κινηματογράφου. Μία εκδήλωση που αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή.

Για δέκα ημέρες και με την τήρηση όλων των κανόνων για τη δημόσια υγεία οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες, ενώ το φετινό πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει 120 ταινίες μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον , στο www.chaniafilmfestival.com.

Οι ταινίες του εφετινού προγράμματος του φεστιβάλ θα προβάλλονται σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων καθημερινά από τις 8 έως τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υλοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός από εργαστήρια και masterclasses σε φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον και ειδικά εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για όλους τους φίλους του κινηματογράφου.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελεί η απόφαση των συντελεστών του η online έκδοση να ακολουθεί ροή αίθουσας και όχι on demand προβολή, ως συμβολή στη διατήρηση του αναντικατάστατου φεστιβαλικού κλίματος.

Παράλληλα, μέσα από το κανάλι του φεστιβάλ στο Youtube, θα υπάρχει μια καθημερινή ειδική ζωντανή εκπομπή η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και όλες οι δράσεις του σχεδιάζονται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την προστασία από την διάδοση της Covid19. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και θερμομέτρηση, ενώ για όλες τις δράσεις θα είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής και η κράτηση θέσης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης Ματθαίος Φραντζεσκάκης, «με στόχο την ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης, αλλά και την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και υπό τις παρούσες συνθήκες, υλοποιώντας το ετήσιο πρόγραμμά μας, με χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, όπου και όταν δεν μας επιτρέπεται η “φυσική” πραγματοποίησή του. Γιατί το δεκαήμερο του Οκτωβρίου είναι η ετήσια κορύφωση των δράσεων που εκτυλίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η οκταετής συνεχής, συστηματική και ουσιαστική παρουσία του Φεστιβάλ στον χώρο του Πολιτισμού διαμόρφωσε και αποκρυστάλλωσε πλέον τον επόμενο στόχο μας: τη Δημιουργία ενός Κέντρου που θα στεγάσει το σύνολο των δράσεων και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. Ένα Κέντρο για την Κινηματογραφική Τέχνη, την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, αλλά και την Κινηματογραφική Ιστορία. Ένα Κινηματογραφικό Κέντρο σημείο αναφοράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με ελεύθερη είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Υποστηρίζονται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ. Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, με μια ταινία – ντοκιμαντέρ, σε πρώτη προβολή, με τον τίτλο «Μελίνα – Γεννήθηκα Ελληνίδα», παραγωγή της COSMOTE TV. Παράλληλα στους δύο ορόφους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, φιλοξενείται, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, μια μεγάλη έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη που περιλαμβάνει κινηματογραφικές και θεατρικές αφίσες, φωτογραφίες από τις καλλιτεχνικές και πολιτικές δραστηριότητές της, δίσκους μουσικής, σπάνια θεατρικά προγράμματα, περιοδικά και αποκόμματα εφημερίδων, απ’ όλο τον κόσμο. Το υλικό καλύπτει τη χρονική περίοδο 1920 -1994. Παράλληλα στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επετειακό βιβλίο που φέρει το όνομά της Μελίνας Μερκούρη με υπότιτλο, «όταν στην Ελλάδα ο Πολιτισμός έγινε πρωτοσέλιδο». Όπως αναφέρουν σε εισαγωγικό τους σημείωμα οι οργανωτές «στο βιβλίο αυτό θυμόμαστε τον άνθρωπο, την καλλιτέχνιδα, την πολιτικό και τα οράματά της, παρακαταθήκη για τους τωρινούς και τους επόμενους. Τα οράματά της για τον Πολιτισμό και την Παιδεία». Το υλικό και η επιμέλεια, τόσο της έκθεσης όσο και του βιβλίου, ανήκουν στον Λευτέρη Λαμπράκη. Η έκδοση είναι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και των εκδόσεων «Πυξίδα της Πόλης».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει