Δεκαοχτούρα τρώει από τα χέρια παππού στη Θεσσαλονίκη!Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 18:47

Tην καλύτερα παρέα έχει αποκτήσει ένας κάτοικος της Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά επισκέπτονται την οικία του δεκαοχτούρες.

Βλέποντας ότι πάντα έχει κάτι να τις φιλέψει οι δεκαοκτούρες, οι οποίες ανήκουν στα περιστερόμορφα, αλλά διακρίνονται απ’ τα περιστέρια λόγω του γκρι-μπεζ και καφέ χρώματός τους, τον επισκέπτονται και μάλιστα τρώνε από το χέρι του, κάτι που δεν είναι σύνηθες για το συγκεκριμένο είδος πτηνών.

Στο παρακάτω video του zougla.gr μπορείτε να δείτε την δεκαοχτούρα να τρώει από το χέρι του καλύτερου της φίλου, με το… μενού της ημέρας να περιλαμβάνει ρύζι.

 

Tα χαρακτηριστικά και ο… μύθος της δεκαοχτούρας

Η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto) είναι αγριοπερίστερο με χαρακτηριστική κραυγή, που ακούγεται σαν “δεκαοχτώ”. Σε μέγεθος είναι λίγο μικρότερη αλλά παρόμοια με περιστέρι.

Έχει γκριζοκάστανο χρώμα στο επάνω μέρος και μαύρο λεπτό κολάρο στον λαιμό. Συχνά ψάχνει για ψίχουλα και σπόρους μαζί με τα περιστέρια, οπότε μπορούμε να παρατηρήσουμε την ελαφρά διαφορά μεγέθους που υπάρχει μεταξύ τους.

Η δεκαοχτούρα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στον κόσμο των πουλιών αφού, ανεξήγητα, μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφερε, χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου, να αποικίσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μέχρι το 1930 περιοριζόταν στα Βαλκάνια.

Η δεκαοχτούρα είναι πολύ γνωστό πουλί. Υπάρχει ένας μύθος για τη δεκαοχτούρα. Παλιά, σε μια μικρή περιοχή, ζούσε μια μητέρα με τα δεκαοχτώ παιδιά της. Μια μέρα, έπρεπε να πάει στην πόλη και έτσι άφησε τα παιδιά της με μια από τις φίλες της.

Όταν γύρισε από τα ψώνια βρήκε τη φίλη της σκοτωμένη και τα παιδιά της έλειπαν. Κάποιος τα είχε αρπάξει. Τότε η μητέρα, μεταμορφώθηκε σε πουλί και κάθε νύχτα έψαχνε τα παιδιά της στα έρημα μέρη, φωνάζοντας, τον αριθμό δεκαοχτώ. Ο μύθος λέει πως όταν βρίσκει κάποιον προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια λέγοντας και ξαναλέγοντας τον αριθμό των παιδιών της.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 18:56Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει