Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για τουρκική βοήθεια στην ΚαμπούλΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021, 12:11

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όμως απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις απομακρύνσεις την Τετάρτη.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες» πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιες είναι οι προσδοκίες τους ή ποιες είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο, που στοίχισε χθες, Πέμπτη, τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε: “Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε”. Όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ο κίνδυνος θανάτου, καθώς και άλλοι κίνδυνοι εκεί» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Θα λάβουμε μια απόφαση όταν επανέλθει η ηρεμία» διευκρίνισε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021, 12:14Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει