Δεν αποδεχόμαστε τον χαρακτηρισμό «ασφαλής τρίτη χώρα» από τις ΗΠΑΟ Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χαρακτηριστεί ο νότιος γείτονάς της «ασφαλής τρίτη χώρα», πράγμα που θα συνεπαγόταν ότι οι αιτούντες άσυλο που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια με σκοπό να φθάσουν στην αμερικανική θα ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν πρώτα άσυλο στο Μεξικό.

Ο Εμπράρδ απέρριψε την ιδέα για πολλοστή φορά, μία ημέρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναφέροντας πως η Ουάσινγκτον θέλει μια «συμφωνία συνεργασίας» με τη μεξικανική κυβέρνηση όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν επιδιώκεται ακόμη το Μεξικό να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντηση, η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του προγράμματος το οποίο έχει βαπτιστεί ”Πρωτοκόλλα Προστασίας των Μεταναστών” και είναι επίσης γνωστό με την ονομασία ”Μείνετε στο Μεξικό”.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου συζητήθηκαν «οι προσπάθειες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να επεκταθεί η εφαρμογή» του προγράμματος ώστε «να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου» σε «στενή συνεργασία» με τη μεξικανική κυβέρνηση. Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες «συμφώνησαν τα Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών να εφαρμοστούν όσο πιο πλήρως είναι δυνατό».

Το πρόγραμμα υποχρεώνει τους αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο έδαφος του Μεξικού την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των υποθέσεών τους από ειδικά δικαστήρια αρμόδια για τη μετανάστευση. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συμβάλει στην πρόσφατη μείωση των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στην περιοχή των συνόρων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 02:14

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει