Δεν δικαιώνεται η μνημονιακή πολιτική από την έξοδο της χώρας στις αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, αναφερόμενος σε ομιλία του στη Βουλή για την έξοδο της χώρας στις αγορές προς δανεισμό, υπογράμμισε ότι, το γεγονός αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξωραΐσει την μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών, η οποία έχει οδηγήσει την κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση και πλήρες αδιέξοδο.

«Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις συνέβαλλαν στην καταστροφή της παραγωγικής δομής και της προοπτικής της. Έχουν κάνει τη χώρα ένα απέραντο νεκροταφείο κλειστών επιχειρήσεων, με 28% ανεργία, που για τους νέους φτάνει το 62%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο επαίρεται σήμερα η κυβέρνηση στήθηκε πάνω σε κοινωνικά θύματα. Παρ’ όλες τις ανθρωποθυσίες και την καταστροφή που επήλθε, οι παθογένειες του συστήματος παραμένουν.

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο δεν προχώρησαν, το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί με αδιαφάνεια και δεν υπάρχει ακόμα καμία προσέγγιση και κανένα σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Θλιβερό παράδειγμα, το ανύπαρκτο κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ. Υπάρχουν 52.000 αγροτικές επιχειρήσεις υπερχρεωμένες και η Τράπεζα Πειραιώς δίνει δάνεια στους συνεταιρισμούς με επιτόκιο 12%.

Την ίδια στιγμή, εκχωρούνται τα προϊόντα μας «ΠΟΠ», τα μεταλλαγμένα μπαίνουν σιγά – σιγά από το παράθυρο, οι αγρότες συνθλίβονται, ενώ οι πολυεθνικές στον αγροτικό τομέα «τρίβουν τα χέρια τους».

Υπάρχει όμως ελπίδα και ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο, που «βλέπει» πρώτα την κοινωνία και τις ζωτικές της ανάγκες. Απαιτείται πρώτα λογιστικοποίηση του χρέους και μια μακροχρόνια ρύθμιση.

Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας που θα στηρίξει την αγορά, την εργασία, την ανάπτυξη, δηλαδή τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτή η πολιτική θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επιμείνουμε».

Ο βουλευτής στην πρωτολογία του, ανέπτυξε αυτά τα ζητήματα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία οριοθέτησης υδατορεμάτων και ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας.

Όπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

«Υπάρχουν θετικές διατάξεις, αλλά και ορισμένες «φωτογραφικές» όπως για παράδειγμα οι εξαιρέσεις για τις περιοχές NATURA, οι οποίες πρέπει να αποσυρθούν. Πρέπει να αποσυρθούν επίσης και οι δύο ντουζίνες κυβερνητικές τροπολογίες, για να μην υποβαθμιστεί για μια ακόμη φορά το κοινοβουλευτικό έργο».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μουτσινάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική ανταπόκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστου Ταγαρά, να κάνει δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις και προτάσεις επι του νομοσχεδίου, τόσο του ιδίου όσο και άλλων βουλευτών, ψηφίζοντας «Υπέρ» επί της Αρχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει