Δεν είναι πολύ αργά για να υπάρξουν «αληθινές» αλλαγές στο backstopΟ πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκρινε χθες Κυριακή ότι δεν είναι πολύ αργά προκειμένου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει «αληθινή αλλαγή» στους όρους της συμφωνίας αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ και προειδοποίησε εναντίον της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επ’ αυτής την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο Τζόνσον, εκ των πρωταγωνιστών της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016, θεωρείται πως διαθέτει ακόμα επιρροή και μπορεί να κρίνει πώς θα ψηφίσουν κάποιοι από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Στη στήλη του στην εφημερίδα The Telegraph, έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν και κατά πόσον υπάρχει τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ίσως», απάντησε. «Διεξάγεται μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι πολύ αργά για να εξασφαλίσουμε αληθινή αλλαγή στο backstop [σ.σ. τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία]. Θα ήταν παράλογο να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία πριν καν γίνει μια απόπειρα να εξασφαλιστεί» μια ουσιώδης αλλαγή, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Μέι οφείλει να ανακοινώσει τουλάχιστον το περίγραμμα των σχεδιασμών της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση, προκειμένου να «καθησυχάσει» τους βουλευτές που «έχουν αμφιβολίες, κάτι κατανοητό», δίνοντας απαντήσεις «σε ορισμένα βασικά ερωτήματα» που εγείρουν.

Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει, για τρίτη φορά, επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, παρά τις δυο προηγούμενες βαριές ήττες που υπέστη, και ελπίζει να κερδίσει ορισμένους από τους βουλευτές των Τόρις — πολλοί από τους οποίους εκφράζουν τον φόβο, όπως ακριβώς και ο Τζόνσον, ότι το backstop θα μπορούσε να «παγιδεύσει» τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή σφαίρα επιρροής.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, 10:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει