«Δεν θα απειλήσουμε κανέναν με τα F-16»Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, 18:25

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας μετά την ολοκλήρωση των διμερών και πολυμερών επαφών, όλως περιέργως στην εισαγωγική του ομιλία δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο τόσο στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και σε αυτην που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. Αντιθέτως χρησιμοποίησε όλο τον χρόνο της εισαγωγικής του ομιλίας για να «εκθέσει τα επιτεύγματα της Τουρκίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέφεραν στο προσκήνιο οι συνεντεύξεις και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και πιο συγκεκριμένα η ερώτηση που αφορούσε στην προμήθεια των F-16.

Στο σημείο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε τα εξής: «εμείς δεν επιδιώκουμε να κάνουμε εχθρούς, αλλά αντιθέτως επιδιώκουμε να κάνουμε φίλους. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και πιστεύω ότι θέσαμε τα θεμέλια για μια νέα εποχή. Δεν πρόκειται να απειλήσουμε κανέναν με τα F- 16».

Σύμφωνα με κάποιες ανταποκρίσεις από το Βίλνιους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε». Απλά για την ιστορία αναφέρεται πως κατα τη διάρκεια της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης κατα τη διάρκεια του 2022 όπως συνέβη και νωρίτερα το 2018 όλες οι παραβάσεις και παραβιάσεις εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου προήλθαν από αεροσκάφη τύπου F-16 και σε ορισμένες περιπτώσεις από αεροσκάφη τύπου  F-4 Phantom. Άλλωστε αυτοί είναι και οι δύο τύποι αεροσκαφών που διαθετει η τουρκική αεροπορία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», η φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν κατα τη συνέντευξή του αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα των F-16 έχει ως εξης: «Τα F-16 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση (υπονοείται κατα της Ελλάδας) και ούτε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023, 21:38Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει