Δεν νοείται μεταξύ του Αγίου Όρους και της Κωνσταντινουπόλεως καμία διαφοροποίησις


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, 03:15

«Το Άγιον Όρος και το Πατριαρχείο μας δεν είναι ξεχωριστά πράγματα, δεν είναι δύο εκκλησιαστικές οντότητες ανεξάρτητες απ’ αλλήλων, αλλά το Άγιον Όρος είναι κομμάτι, είναι τμήμα προσφιλές και αναπόσπαστον της ευρυτέρας δικαιοδοσίας της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και δεν νοείται μεταξύ του Αγίου Όρους και της Κωνσταντινουπόλεως καμία διαφοροποίησις, αλλά μόνον συνταύτισις και συμπόρευσις», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, την Παρασκευή, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί για την εξυπηρέτηση της ουκρανικής κοινότητας της Πόλεως.

Η αναφορά του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος, έγινε με αφορμή την παρουσία Αγιορειτών μοναχών στο πανηγυρίζοντα ναό, αλλά και την πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψή του στον Άθω, κατά την οποία, όπως υπενθύμισε, είχε προαναγγείλει, από τον Ναό του Πρωτάτου, την αγιοκατάταξη στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, τεσσάρων συγχρόνων Οσιακών μορφών του Αγιορείτικου μοναχισμού, προκαλώντας μεγάλη χαρά μεταξύ των πατέρων στο Περιβόλι της Παναγίας. Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι, ήδη έγινε η αγιοκατάταξη ενός απ’ αυτούς, του Οσίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη, και επίκειται και η των υπολοίπων. «Είθε η χάρις των να συνδέει έτι και έτι το ‘Άγιον Όρος με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο, προστάτη ιδιαιτέρως των παιδιών και των ναυτικών, ευχόμενος να έχει πάντοτε διαρκώς υπό την προστασία του αυτούς που ταξιδεύουν στις κοντινές και μακρινές θάλασσες για το ψωμί της οικογενείας τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αρετές της απλότητας και της ταπεινότητας που διέκριναν τον ‘Αγιο, καθώς και σε άλλους Αγίους της Εκκλησίας που έφεραν το όνομά του, όπως ο π. Νικόλαος Πλανάς αλλά και σε νεομάρτυρες των τελευταίων αιώνων.

Νωρίτερα, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου κόλπου, καθώς και ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Ηλίας Γιόφογλου, τους οποίους ο Παναγιώτατος συνεχάρη για το επιτελούμενο έργο.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, 03:15

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει