Δεν παρουσιάζουν αύξηση οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο ΚρήτηςΣύμφωνα με τις μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα περιμετρικά των κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο (BN) και στο 20ο Δημοτικό Σχολείο (ΔΣ), από το μεσημέρι της Κυριακής 23/10, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

• Η συνολική μάζα των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων (ΟΑΣ) βρέθηκε να έχει μέση ημερήσια τιμή 28 μgm-3 στο ΒΝ και 29 μgm-3 στο ΔΣ. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από την οριακή τιμή της συγκέντρωσης των ΑΣ10 (μέση ημερήσια συγκέντρωση ΑΣ10 50 μgm 3) που ορίζεται στην ΚΥΑ ΗΠ.14122/549/Ε.103/2011.

• Η συγκέντρωση των σωματιδίων μαύρου άνθρακα (αιθάλης) στο ΒΝ, προϊόντος και δείκτη διεργασιών καύσεων, κυμάνθηκε μεταξύ 0.48 και 2.43 μgm 3 και η μέση τιμή εικοσιτετραώρου μετρήθηκε 1.06 μgm 3. Η τιμή αυτή είναι συγκρίσιμη με τις τιμές που έχουν παρατηρηθεί στην πόλη του Ηρακλείου στο παρελθόν και δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα αυξημένες τιμές.

• Στο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων της Περιφέρειας Κρήτης που βρίσκεται εγκατεστημένος στην οροφή του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η μέση συγκέντρωση ΑΣ10 του ίδιου εικοσιτετραώρου ήταν 25 μgm 3. Αυτές οι τιμές είναι συγκρίσιμες με τις τιμές που μετρήθηκαν περιμετρικά των κτιρίων της Κνωσσού και κρίνονται φυσιολογικές για την εποχή.

Συμπερασματικά, από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες 24 ώρες μετά την πυρκαγιά, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην πληγείσα περιοχή δεν παρουσιάζουν κάποια αύξηση σε σύγκριση αφενός μεν με την υπόλοιπη πόλη του Ηρακλείου, αφετέρου δε με μετρήσεις προηγούμενων ετών. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: cretalive.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018, 04:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει