Δεν υποχωρεί η γαλλική κυβέρνηση
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023, 15:17

Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισότ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια είναι «μη διαπραγματεύσιμη», μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι για το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Μακρόν μέτρο και την ώρα που ένας επικεφαλής συνδικάτου κάνει έκκληση για κυλιόμενες απεργίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική πλειοψηφία πολιτών στη Γαλλία να αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, μια κίνηση η οποία, κατά τον πρόεδρο Μακρόν, είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά 1.272.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Τρίτης σε όλη τη χώρα, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης εθνικής κινητοποίησης στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν δεν πάμε στα 64, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα ισοσκελιστεί. Αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το ζήτημα της επιστροφής στον ισοσκελισμό», δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να συνεχίσουμε να το εξηγούμε», πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού αριστερού συνδικάτου CGT, έκανε έκκληση για περισσότερες κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την αντίθεση στη μεταρρύθμιση.

«Πιστεύω στις κυλιόμενες απεργίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ευτελίσει τη δυσαρέσκεια. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος μας οδηγούν σε αυτό σε μια διελκυστίνδα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Για τα συνδικάτα η πρόκληση ωστόσο είναι να συντηρήσουν τη συμμετοχή στην απεργία σε μια περίοδο κατά την οποία ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τους μισθούς.

Οι ηγέτες των συνδικάτων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη στο τέλος της πορείας διαμαρτυρίας, είπαν ότι θα διοργανώσουν περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, αλλά και στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο, κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες δεν εργάζονται.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει