Δημήτρης Κανελλής: Ο εμπορικός κόσμος του Βόλου έχει χρέος να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίησ

ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Κανελλή

Η ανάγκη για συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας στην απεργία στις 12 Νοέμβρη είναι αδιαμφισβήτη, ειδικά σε μια περίοδο που το σύνολο του εμπορικού κόσμου πλήττεται όλο και πιο βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές που δυστυχώς προωθεί κι αυτή η κυβέρνηση.

Όσο κι αν το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός επικαλείται ότι δεν αποτελεί η επιλογή τους αυτή η πολιτική, η ουσία είναι ότι τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα αβάσταχτα. Ο εμπορικός κόσμος και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον νέα φοροληστρικά μνημονιακά μέτρα, όπως:

η αύξηση της φορολογίας στο 29% από το 1€,

η 100% προκαταβολή φόρου,

η ακύρωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις κ.α.

κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ζοφερή εξαιτίας του συνολικότερου αρνητικού κλίματος που έχει μειώσει σε τραγικό βαθμό τους τζίρους στην αγορά αλλά και εξαιτίας της δραματικής φτωχοποίησης που έχει υποστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση είναι πλήρες αδιέξοδο για τους επαγγελματίες αφού πλέον τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα κενές προεκλογικές υποσχέσεις, δεδομένου ότι Τρόικα και ΔΝΤ επιμένουν στα σκληρά μέτρα.

Σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικό η πανεργατική απεργία να μετατραπεί σε πανκοινωνική κινητοποίηση με συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων, ενάντια στην ψήφιση ενός ακόμα Μνημονιακού προϋπολογισμού που εντείνει τη λιτότητα, την ύφεση και τα λουκέτα. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κοινωνικών ομάδων (αφού που από κοινού πλήττονται) και να εξαλειφθούν φαινόμενα διαχωρισμού π.χ. να γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ τα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης παραμένουν ανοικτά.

Ως “Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” καταθέσαμε στο ΔΣ του ΕΣΒ πρόταση για συμμετοχή σε αυτή την απεργία. Συμμετοχή για κοινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, δηλαδή του συνόλου της κοινωνίας. Θεωρούμε αναγκαίο ο Εμπορικός Σύλλογος να πάψει να είναι ουραγός στις εξελίξεις και απλά να περιμένει τι θα κάνουν άλλοι κλάδοι. Ο ΕΣΒ θα πρέπει πλέον να βγει δυναμικά στο προσκήνιο και να διεκδικήσει προς όφελος του Εμπορικού κόσμου (όπως κάνει ο σύλλογος φαρμακοποιών). Για αυτό και προτείναμε στο ΔΣ να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

κάλεσμα σε ΟΕΒΕΜ, στην εστίαση και άλλα σωματεία της πόλης μας για συντονισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων

συντονισμός με το Εργατικό Κέντρο Βόλου ώστε να υπάρξει μία και κοινή μέρα κινητοποίησης είτε Τετάρτη 11.11 ή Πέμπτη 12.11.

Μεταφορά της διάθεσης του ΕΣΒ προς την πανελλαδική ομοσπονδία για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Για μας το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσουν τα λουκέτα στις τοπικές επιχειρήσεις, να πάψει η μνημονιακή φοροκαταιγίδα που γεννά ακόμα περισσότερη ύφεση, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι ο ΕΣΒ οφείλει να συμμετέχει στην πανκοινωνική κινητοποίηση του Νοέμβρη. Να σταλεί ένα μήνυμα ότι ο νέος μνημονιακός προϋπολογισμός είναι αβάσταχτος. Να αντιληφθούν τρόικα και κυβέρνηση ότι οι μνημονιακές πολιτικές αποτελούν καταστροφή για την ελληνική κοινωνία κι ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Αν για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία στο ΔΣ αποφασίσει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, τότε δίνει το μήνυμα ότι ο εμπορικός κόσμος ίσως αντέχει αυτά τα μέτρα! Όμως δεν είναι έτσι, πλέον το αδιέξοδο είναι πιο ορατό από ποτέ και πρέπει να αντιδράσουμε. Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει να υιοθετήσει τις προτάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, οφείλει να της αναγνωριστεί ότι έπραξε μια πολύ μεγάλη και πολύ θετική μετατόπιση. Οψόμεθα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει