Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία: Για τα ψέματα και τη λάσπη των συνδικαλιστών της ΜΕΤΑ Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Επειδή εντοπίσαμε ότι οι ντόπιοι εκπρόσωποι της σήψης και παρακμής του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων (τα στελέχη της ΛΑΕ, μεταμφιεζόμενα ως ΜΕΤΑ Μαγνησίας), απέστειλαν στα τοπικά ΜΜΕ την ξεδιάντροπη ανακοίνωση των γνωστών εργατοπατέρων της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οφείλουμε να τους απαντήσουμε.

Εξάλλου δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ και στον πρόεδρο του Συλλόγου μας, επίσης στέλεχος της ΛΑΕ, να βιάζουν έτσι την αλήθεια. Σε εκείνους δηλαδή που στην πόλη μας, από τη μια στο γυαλί κράζουν επαναστατικές κραυγές αλλά από την άλλη, στον κλάδο και στον Σύλλογό μας:

Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κάνουν εκλογές σχεδόν μεσάνυχτα στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου για ένα «πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων στον Βασιλόπουλο», χωρίς να γνωρίζει κανένας τίποτα, για να βγει πλειοψηφία η παράταξη του ΜΕΤΑ. Μάλιστα οι «εκλογές» αυτές έγιναν παραμονές της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας της 4ης Φλεβάρη όταν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο δούλευαν κανονικότατα.

Στις αρχαιρεσίες στο Σύλλογό μας, όπως είχε καταγγελθεί και τότε, με τη συνδρομή «εξ’ Αθήναις» του οργανωτικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, σε κεντρική συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των σουπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» και «Βερόπουλος» έφερναν οι προϊστάμενοι και διευθυντές των υποκαταστημάτων, με απειλές και τρομοκρατία και με εταιρικά βανάκια, τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΜΕΤΑ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό τι μας είπε συνάδελφος: «Παιδιά, χαίρομαι πολύ που δεν με βρήκανε στο μητρώο. Θέλω να σας πω τι έγινε. Σήμερα είχα ρεπό και πήγα στο μάρκετ να ψωνίσω γιατί η γυναίκα κρατάει το παιδί. Εκεί με «άρπαξε» ο προϊστάμενος και μου είπε: «Εσύ δεν πήγες να ψηφίσεις!» και με έβαλε στο αμάξι μαζί με άλλους και με φέρανε εδώ». Με τέτοιες μεθόδους πήραν την πλειοψηφία (με μια έδρα διαφορά από τη ΔΑΣ) και στο Σύλλογό μας.

Από τις αρχαιρεσίες εκείνες πριν από ένα χρόνο (Φλεβάρης του 2015) το σωματείο μας δεν έχει κάνει ούτε μια Γενική Συνέλευση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί όλες κι όλες δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ.! Κατά τα άλλα, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ διάφορες ανακοινώσεις με την υπογραφή του σωματείου μας.

Δεν ανοίγουμε καν θέμα για το πόσο (δεν) ασχολούνται με τα σοβαρά προβλήματα των συναδέλφων μας, τις απολύσεις, τις σοβαρές εξελίξεις στους χώρους, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γιατί θα γράφαμε βιβλίο με περιπτώσεις που το σωματείο, με αποκλειστική τους ευθύνη, είναι απόν.

Υπενθυμίζουμε για την ιστορία ότι τα παραπάνω συμβαίνουν τόσο όταν τα συγκεκριμένα στελέχη ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα που είναι στη ΛΑΕ! Οι μέθοδοι δεν άλλαξαν, μόνο οι τίτλοι!
Κρύος ιδρώτας έλουσε τους παραπάνω κύριους, γιατί στο προχτεσινό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, παραλίγο να αναδειχτούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε 1η δύναμη στην Ομοσπονδία, κάτι που οι ίδιοι και οι «συνεργάτες» τους (Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Σκλαβενίτης) δεν το επιθυμούσαν καθόλου.

Παρόλα αυτά κόντρα στις μεθοδεύσεις και τις συναλλαγές, με μέτωπο και σταθερή, αδιάλλακτη δράση απέναντι στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Μάρτη, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) όχι μόνο διατήρησε, αλλά και αύξησε τις δυνάμεις της στη διοίκηση και στους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (από 9 σε 11)

Σε ένα Συνέδριο-παρωδία που υπονομεύτηκε από τη στάση των άλλων δυνάμεων, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ προσπαθούν με την ανακοίνωση αυτή να ξεπλυθούν από τα αίσχη και τη δυσοσμία που αποπνέουν. Σε κοινό μέτωπο και βηματισμό με τις υπόλοιπες παρατάξεις, απέκλεισαν εργαζόμενους, όπως την αντιπρόεδρο των καθαριστριών στη Λάρισα, απολυμένη από την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού ΙSS, την ίδια στιγμή που νομιμοποιούσαν ό,τι “περνούσε απ’ έξω”. Με ευφάνταστες δικαιολογίες νομιμοποίησαν σωματεία που είχαν στις γραμμές τους, διπλοεγγεγραμμένους, από αγρότες και δημοτικούς υπάλληλους μέχρι αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.

Δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους! Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ είναι οι κατεξοχήν δυνάμεις κατασκευής και παράγωγης νόθων αντιπρόσωπων, οι καθαρές φωνές του “Σκλαβενίτη”, του “Βερόπουλου”, του “Βασιλόπουλου” στις γραμμές των εργαζομένων. Είναι δυνάμεις εκπαιδευμένες στις συναλλαγές, στις υπόγειες συμφωνίες, εμποτισμένοι στο ψέμα, την ίντριγκα, τη συκοφαντία, τον παραγοντισμό.

Η παράταξη του ΜΕΤΑ, που ξαφνικά ανακάλυψε το μνημονιακό ρόλο της κυβέρνηση
ς, που μέχρι πρόσφατα υπεράσπιζε, μεταλλάσσεται σε οτιδήποτε χρειαστεί για να επιβιώσει ως φωνή των εργοδοτών μέσα στα σωματεία. Είναι οι δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα καλούσαν να υπερασπιστούμε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και σε συλλαλητήρια στήριξης, οι δυνάμεις που έχουν ψηλά τις αξίες του κοινωνικού εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων, αυτοί που από τη θέση της Διοίκησης υπέγραφαν μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις.

Είναι αυτοί που μαζί με την εργοδοσία αποτελούν ένα αδιάσπαστο μόρφωμα. Προϊστάμενοι, διευθυντικά στελέχη με θέσεις-κλειδιά στα σούπερ μάρκετ (διεύθυνση ανθρώπινων πόρων), οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απέλυαν εργαζόμενους που τολμούσαν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στα αμιγώς εργοδοτικά ψηφοδέλτια, αποτελούν τη δύναμη κρούσης της παράταξης ΜΕΤΑ.

Κανένας δεν γνωρίζει ποτέ και πού γίνονται συνελεύσεις, κανένας δεν έχει πάρει ποτέ μια ανακοίνωση, ένα δελτίο Τύπου, δεν έχει μάθει για τις δραστηριότητες των σωματείων π.χ. στον “Σκλαβενίτη”. Η απεργία, στα σούπερ μάρκετ που έχουν την πλειοψηφία, είναι άγνωστη και απαγορευμένη λέξη. Έχουν το θράσος να βγάζουν γλώσσα αυτοί που φέρνουν τους εργαζόμενους αγκαζέ με τους προϊσταμένους τους για να ψηφίσουν, μην τυχόν και τους ξεφύγει κανείς ή μολυνθεί κάποιος από τη φωνή και τις ανακοινώσεις των ταξικών δυνάμεων.

Οι πρωτεργάτες των απεργιών της «φωτογραφίας», αυτοί που την ίδια στιγμή σιωπούν για τις οργανωμένες απεργοσπαστικές δυνάμεις τους, στα σούπερ μάρκετ, έχουν το θράσος να αναφέρουν χοντροκομμένα ψέματα μέσα στο Συνέδριο, πως δήθεν το ΠΑΜΕ καταψήφιζε απεργίες. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, οι μπροστάρηδες των απεργιών χωρίς απεργούς, απεργίες που προκηρύσσονται ξαφνικά λίγες ώρες πριν, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να φτάνει έστω μια ανακοίνωση στους τόπους δουλειάς, έχουν το θράσος να συκοφαντούν δεκάδες εργαζόμενους που μετρούν απολύσεις και διώξεις για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση τους.

Ας αναρωτηθεί ο κάθε εργαζόμενος στο εμπόριο, στα γραφεία, στις καθαρίστριες, στις αποθήκες, πού και πότε είδαν ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στο χώρο τους. Πού και πότε εμφανίστηκαν μέλη της πλειοψηφίας της Διοίκησης για να τους ενημερώσουν, για να οργανώσουν τους αγώνες. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ ποιοι είναι αυτοί που δήθεν τους εκπροσωπούν. Γνωρίζουν ότι τα διευθυντικά στελέχη των σουπερμάρκετ είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, δεν θα αφήσουν εργαζόμενο ανενημέρωτο που δεν θα μάθει για τις συκοφαντίες τους, για το βρώμικο ρόλο τους. Με μεγαλύτερο πείσμα, σε κάθε νομό, σε κάθε εργασιακό χώρο, θα μπουν στη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των εργαζομένων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για να πετάξουμε εκτός των γραμμών μας τους ανθρώπους της εργοδοσίας που έχουν κατσικωθεί στις πλάτες μας.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για συνδικάτα μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά που θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων, για να αποφασίζουν οι εργάτες για τη ζωή τους και όχι οι εντεταλμένοι των εργοδοτών.

* Όσον αφορά το Συνέδριο, επισυνάπτουμε τη φωτογραφία μετά το τέλος της διαδικασίας της νομιμοποίησης των αντιπρόσωπων. Αφού οι αντιπρόσωποι όλων των παρατάξεων (ΜΕΤΑ -ΠΑΣΚΕ – ΕΜΕΙΣ – ΔΑΚΕ) μονομπλόκ “τέλειωσαν” τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν για να αλλοιώσουν τη σύνθεση του Συνεδρίου, εξαφανίστηκαν στη νυχτερινή Αθήνα, διαλύοντας τη διαδικασία της συζήτησης και των ομιλιών, την πιο ουσιαστική πλευρά του διημέρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει