Δημοπρατείται η «Επιστολή του Θεού» του Άλμπερτ ΑϊνστάνΣε δημοπρασία βγαίνει σήμερα, Τρίτη στη Νέα Υόρκη η χειρόγραφη επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν στην οποία ο κορυφαίος επιστήμονας περιγράφει τις απόψεις του για τη θρησκεία και τον Θεό.

Η επιστολή η οποία είναι μιάμιση σελίδα, αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο δολάρια στον άνθρωπο που θα καταφέρει να την αποκτήσει μέσω του οίκου Christie’s.

«Η λέξη Θεός για εμένα δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών και η Αγία Γραφή, δεν είναι παρά μόνο μια συλλογή σεβαστών μύθων, αλλά παρ’ όλα αυτά, μάλλον πρωτόγονων», ανέφερε ο Αϊνστάιν έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, το 1954.

Η χειρόγραφη επιστολή απευθύνεται στον Γερμανό φιλόσοφο, Έρικ Γκούτκιντ, που είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Διάλεξε τη Ζωή: Η Βιβλική Έκκληση για Εξέγερση» και γράφτηκε την εποχή που ο Αϊνστάιν ζούσε στο Νιού Τζέρσεϊ.

«Για εμένα, η εβραϊκή θρησκεία είναι, όπως όλες οι άλλες θρησκείες, η ενσάρκωση μιας πρωτόγονης δεισιδαιμονίας», επισημαίνει στην επιστολή μεταξύ άλλων ο Αϊνστάιν απορρίπτοντας τον ιουδαϊσμό.

Η επιστολή η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι γραμμένη στα γερμανικά, ανήκε σε άγνωστο συλλέκτη, ο οποίος την απέκτησε το 2008 έναντι 404.000 δολαρίων.

«Πρόκειται για μια από τις κατηγορηματικότερες δηλώσεις στη διαμάχη μεταξύ των επιστημών και της θρησκείας», σχολίασε ο Πίτερ Κλάρνετ, ειδικός του οίκου Christie’s στον τομέα των βιβλίων και των χειρογράφων.

Τον Οκτώβριο του 1917, ένα χειρόγραφο σημείωμα του Αϊνστάιν που αναφερόταν στο μυστικό της ευτυχίας πουλήθηκε στην Ιερουσαλήμ έναντι 1,56 εκατομμυρίου δολαρίων.


Η επιστολή:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, 19:02

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει