Διάκριση σπουδαστή του ΔΙΕΚ Βόλου σε διαγωνισμό Νέων Ελλήνων Σχεδιαστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η δραστηριότητα του ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου προσέλκυσε το ενδιαφέρον Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσκάλεσε το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου να συμμετέχει ως φορέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο ερευνητικό πρόγραμμα MEDNETA που εκπονεί, από τον Ιούνιο του 2014.

Το ερευνητικό έργο “ΜΕDΝΕΤΑ-Mediterranean cultural network to promote creativity in the arts, crafts and design for communities’ regeneration in historical cities” εστιάζει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών
δραστηριοτήτων και στοχεύει στην επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίαςμεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς.

Στο ερευνητικό έργο MEDNETA συμμετέχουν έξι ιστορικές πόλεις της Μεσογείου: Αθήνα (Ελλάδα), Φλωρεντία (Ιταλία), Βαλένθια (Ισπανία), Τύνιδα (Τυνησία), Βηρυτός (Λίβανος) και Χεβρώνα (Παλαιστίνη).

Εξέχουσα σημασία έχει για το έργο η δημιουργία ενός διασυνοριακού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών, σχετικών φορέων, τοπικών αυτοδιοικήσεων, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που διαμορφώνουν το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον αυτών των μεσογειακών πόλεων. Επίσης τα δημιουργικά επαγγέλματα και δραστηριότητες να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα του έργου, του οποίου ηγείται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται να ενισχύσουν ειδικότερα:
– την ανταγωνιστικότητα των σύγχρονων μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης, οδηγώντας τους κλάδους αυτούς σε ηγετικές θέσεις ,
– τη βιωσιμότητα των ιστορικών πόλεων, όπου τα επαγγέλματα αυτά έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα χρόνο μετά την επιτυχή έναρξη του ερευνητικού έργου MEDNETA, σε συνεργασία του ΕΜΠ με το ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο, επίσης εταίρο του έργου, οργανώθηκε στα πλαίσια Ανοικτού Εργαστηρίου(16-17 Ιανουαρίου 2015) για τη δημιουργικότητα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, διαγωνισμός και βράβευση των δημιουργών, που πρότειναν το Σήμα Δημιουργικότητας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Η δημιουργία του σήματος κρίνεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή προϊόντων και δραστηριοτήτων των δημιουργικών επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.

Το Ι.Ι.Ε.Κ του Δήμου Βόλου συμμετείχε στο διαγωνισμό με δέκα σχέδια σπουδαστών των τμημάτων Γραφικών Τεχνών και Κοσμήματος και απέσπασε το 2ο βραβείο με το Σήμα Δημιουργικότητας που πρότεινε ο μαθητής του τμήματος Γραφικών Τεχνών Σοφτάς Νικόλαος-Αλέξανδρος. Τα 3 πρώτα σχέδια που βραβεύθηκαν θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές του έργου, ενώ όλα τα σχέδια που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν σε περιοδέυουσα έκθεση στην Αθήνα, στο Βόλο και στη Στεμνίτσα.

Στα πλαίσια του Ανοικτού Εργαστηρίου για τη Δημιουργικότητα το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, λειτούργησε έκθεση με εργασίες του τμήματος Κοσμήματος και Ενδύματος του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου και πολλών γνωστών επιχειρήσεων κοσμήματος που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Η νέα διάκριση του σπουδαστή μας, τα εξαιρετικά σχόλια των αργυροχρυσοχόων και ενδυματολόγων μεγάλων επιχειρήσεων της Αθήνας , επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως το ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου, ένας θεσμός και σημείο αναφοράς για τη πόλη του Βόλου, ως ένα δυναμικό στοιχείο, συνεχώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει. Ως ένας εκπαιδευτικός φορέας που προετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες, έχουμε άμεση σχέση με την αγορά και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων , αλλά να προσπαθούμε να επηρεάζουμε αυτές στο βαθμό που μπορούμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει