Διήμερη επίσκεψη Λάιτσακ στο ΒελιγράδιΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 06:00

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ ξεκίνησε τις επαφές του στο Βελιγράδι με τη σερβική πολιτική ηγεσία με στόχο την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Λάιτσακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την Τρίτη. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο Βελιγράδι θα συναντηθεί επίσης και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης έγραψε στο Instagram ότι «η συνομιλία με τον Λάιτσακ ήταν δύσκολη αλλά ουσιαστική». Στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο καθώς και την προστασία και ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού».

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου επισκέφτηκε την Πρίστινα όπου συναντήθηκε με το πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ τού παρουσίασε διάφορες εκδοχές για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων οι οποίες εξετάζονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Σημειώνεται ότι ο Κούρτι αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία για τους σερβικούς δήμους που επετεύχθη το 2013 υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα.

Η περιοδεία του Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Πρίστινα και το Βελιγράδι έχει στόχο να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας το οποίο επίσημα παρουσιάστηκε από την ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου και αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 06:00Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει