Διαβουλεύσεις μεταξύ στρατιωτικών ΗΠΑ και Πακιστάν για αποχώρηση από το Αφγανιστάν
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 03:46

Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Πακιστάν συζήτησαν την Παρασκευή στο Ισλαμαμπάντ για τη δυνατότητα αναβολής αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που εξετάζεται από την διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο στρατηγός Κένεθ “Φρανκ” ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), ευχαρίστησε το Πακιστάν για τη “συνδρομή του στην ενδοαφγανική ειρηνευτική διαδικασία” και δεσμεύτηκε να “εξετάσει νέους τομείς συνεργασίας”, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Καμάρ Τζαβέντ Μπάζουα επανέλαβε “τη δέσμευση του Πακιστάν προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν γιατί είναι σημαντικές για την ειρήνη στο Πακιστάν”, αναφέρει ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωση. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τη στιγμή που η νέα αμερικανική διοίκηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημέρων την απόφασή της για την προβλεπόμενη στρατιωτική αποχώρηση από τη χώρα στις αρχές Μαΐου, βάσει της ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα από τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.

Η αμερικανική δύναμη μειώθηκε σε 2.500 στρατιώτες στις αρχές του 2021, αλλά η κυβέρνηση του Μπάιντεν δήλωσε τη βούλησή της να επανεξετάσει τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, κυρίως για να “αξιολογήσει” την τήρηση από τους αντάρτες των δεσμεύσεών τους.

Για τον στρατηγό ΜακΚένζι, οι όροι δεν πληρούνται για μια αποχώρηση, η οποία μπορεί να επιτρέψει την επανεμφάνιση τζιχαντιστικών ομάδων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, με κίνδυνο την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης.

“Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί”, σημείωσε πριν φθάσει στο Ισλαμαμπάντ.

Οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευτεί να μειώσουν το επίπεδο της βίας και δεν το έκαναν, διευκρίνισε μέσα στο αεροπλάνο ταξιδεύοντας για το Πακιστάν.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος “πραγματοποίησε σίγουρα επιθέσεις, αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που κάνουν οι Ταλιμπάν”, δήλωσε, καταγγέλλοντας “τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, τις στοχευμένες δολοφονίες τους σε ορισμένες αστικές περιοχές”.

“Είναι σαφώς οι Ταλιμπάν, δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος. Είναι ξεκάθαρο”, δήλωσε.

Το Πακιστάν, που ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, θα δεχόταν ευχαρίστως μια αναβολή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το γειτονικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με πακιστανικές στρατιωτικές πηγές.

Ωστόσο αυτή η αναβολή θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν για να αποφευχθεί μια αναβίωση της σύγκρουσης, δήλωσαν οι Πακιστανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πέρασαν έναν χρόνο χωρίς να χάσουν έναν στρατιώτη στη μάχη στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά στα 20 χρόνια.

Ο αμερικανικός στρατός δεν πήρε θέση δημόσια για το θέμα αυτό, εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να αποφασίσει, αλλά, κατ’ ιδίαν, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως δουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις να ανακτούν τον έλεγχο του Αφγανιστάν μόλις θα γυρίσουν την πλάτη τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, ReutersZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει