Διαδηλώσεις κατά της ακύρωσης εκλογής των φιλοκούρδων δημάρχωνΠερίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει την εκλογή ορισμένων δημάρχων που ήταν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν πρώτα να μπουν στο δημαρχείο της πόλης αλλά, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με το HDP η απόφαση της YSK αφορά πολλές περιοχές όπου οι υποψήφιοι του κόμματος κέρδισαν με μεγάλη διαφορά τους αντιπάλους τους. Για παράδειγμα, στο Μπαγκλάρ ο Ζεγιάτ Τζεϊλάν απέσπασε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ωστόσο δήμαρχος θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 25%.

Ο Τζεϊλάν, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υποστήριξε ότι η απόφαση της YSK ήταν «μια παγίδα». «Ασφαλώς υπάρχουν πιέσεις από την κυβέρνηση (…) αλλά κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια κατάφωρη παραβίαση των εκλογών εκ μέρους της YSK», πρόσθεσε.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 δεκάδες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους θεσμούς περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι ενώ πολλά στελέχη του HDP έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι σχετίζονται με Κούρδους “τρομοκράτες”, δηλαδή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, 20:18

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει