Διαδηλώσεις στη Μόσχα για τον αποκλεισμό ανεξάρτητων υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στην ρωσική πρωτεύουσα, με τον ισχυρισμό ότι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες υπογραφές.

Ο Ιλιά Γιάσιν ένας από τους ανεξάρτητους υποψηφίους που αποκλείσθηκε είχε συγκεντρώσει έως τις 5 Ιουλίου 4936 υπογραφές ενώ απαιτούνταν 4507. Η ομαδά εργασία της εκλογικής επιτροπής θεώρησε ότι οι 552 υπογραφές ή το 11,8% του συνόλου είναι αναξιόπιστες είτε μη πραγματικές. Εκτός των άλλων η εκλογική επιτροπή ενέκρινε τροπολογία σχετική με τον αποκλεισμό και σε ότι αφορά τον Γιάσιν επικαλέσθηκε ότι ανάρτησε στην ιστοσελίδα του δήμου αναφορές της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Εκλογική Επιτροπής Βαλντίν Γκορμπουνόφ, ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση δεν έγινε. Μερικές ώρες νωρίτερα το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο την Εκλογική Επιτροπή της Μόσχας είχε μεταδώσει ότι απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες εννέα ανεξάρτητων υποψηφίων. Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι οι ανεξάρτητου υποψήφιοι αρνήθηκαν τη συνάντηση μαζί του στην οποία προσήλθαν μόνο τρεις.

Μερικοί από τους ανεξάρτητους υποψήφιους υποστήριξαν ότι μέλη της Εκλογικής Επιτροπής συνειδητά έκαναν λάθος στα ονόματα και επώνυμα τους, ώστε με βάση αυτό να θεωρήσουν ανεπαρκείς τις υπογραφές που απαιτούνται να συγκεντρώσουν ως υποψήφιοι για να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των υποψηφίων. Μάλιστα υποστήριξαν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που τους είπαν ότι οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές τους είτε έχουν πεθάνει είτε δεν υπάρχουν.

Μετά την εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης στις 20 Ιουλίου στη λεωφόρο Ζαχψάροφ με την άδεια των αρχών, αλλά αργά σήμερα το απόγευμα το επιτελείο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε τη διοργάνωση συγκέντρωσης στην πλατεία Τρουμπνάγια.

Χθες πάντως δεκάδες αντιπολιτευόμενοι Ρώσοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον του αποκλεισμού ανεξαρτήτων υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στη διαδήλωση, η οποία δεν είχε την άδεια των αρχών, συμμετείχαν σχεδόν 2000 άνθρωποι και κατέληξε το βράδυ στη σύλληψη δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων των διοργανωτών Λιουμπόφ Σόμπολ, Ιλιά Γιάσιν και Ιβάν Ζντάνοφ, συμμάχων του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η οργάνωση OVD-Info, που καταγράφει τις συλλήψεις, έκανε λόγο για 38 συλλήψεις συνολικά, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για «περισσότερες από 25» συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την Εκλογική Επιτροπή ότι μπλοκάρει τις υποψηφιότητες στελεχών της αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτων υποψηφίων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καταγγέλλοντας ότι ένα μέρος των υπογραφών των οπαδών τους, που απαιτούνταν για να μπορέσουν να κατέβουν, παραποιήθηκαν.

Φωνάζοντας το σύνθημα «είναι η πόλη μας!», οι διαδηλωτές πέρασαν από το δημοτικό μέγαρο της Μόσχας, προτού μεταβούν στην έδρα της Εκλογικής Επιτροπής.

«Σε όλη τη Μόσχα, αποσύρουν τους ανεξάρτητους υποψήφιους. Πρέπει αυτός ο δήμαρχος (ο Σεργκέι Σομπιάνιν), κυνικός και ψεύτης, να ακούσει τη φωνή μας» δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Ιλιά Γιάσιν, που συνελήφθη στο τέλος της διαδήλωσης.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει