Διασωληνωμένο κοριτσάκι 2,5 ετών, από το Νοσοκομείο Βόλου στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σε άκρως επικίνδυνη, συχνά δε και μοιραία ενασχόληση αποδεικνύεται το μάζεμα και η κατανάλωση άγριων μανιταριών, όπως μαρτυρά ο μακρύς κατάλογος των περιστατικών σοβαρών δηλητηριάσεων από μανιτάρια τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα μας.

Μετά τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας από τη Χαλκιδική την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ηπατικής ανεπάρκειας που της προκάλεσε η κατανάλωση άγριων μανιταριών αλλά και αυτόν του 63χρονου μοναχού σκήτη του Αγίου Όρους, ένα παιδί 2,5 χρόνων αποτελεί το πιο πρόσφατο κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης.

Το κοριτσάκι, το οποίο αρχικά μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο του Βόλου και αφού του έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, χωρίς όπως αναφέρουν δημοσιεύματα να δείξουν κάτι, έφυγε, λίγα 24ωρα αργότερα επέστρεψε, για να διαπιστωθεί πλέον η δηλητηρίασή του. Άμεσα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με το ιατρικό προσωπικό σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, η βαρύτητα των συμπτωμάτων και η έκβαση κάθε περιστατικού εξαρτάται από τη δόση, δηλαδή από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.

Σύμφωνα με το e-Saloniki.gr, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή του κοινού και ιδιαίτερα σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, συστήνοντας την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Επικίνδυνη γαστρονομική απόλαυση

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση (πρόκειται για τα είδη muscaria και phalloides).

Καθένα από αυτά προκαλεί συμπτώματα διαφορετικής βαρύτητας (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης: στην περίπτωση του είδους muscaria τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (το αντίδοτο ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με εγκυκλίους της θα ενημερώσει όλες τις Υγειονομικές αρχές, τον ΕΦΕΤ και άλλους συναρμόδιους φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Σημειώνεται, τέλος, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ότι η κατανάλωση μανιταριών από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει