Δικαστική απόφαση απαγορεύει στην κυβέρνηση να οργανώσει εορτασμούς για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964Μια Βραζιλιάνα δικαστής απαγόρευσε χθες Παρασκευή στην κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να οργανώσει εορτασμούς για την 55η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1964, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία είναι «ασύμβατη» με το Σύνταγμα της Βραζιλίας.

Η δικαστής Ιβάνι Σίλβα ντα Λους αποφάνθηκε ότι οι εορτασμοί που προβλέπεται να γίνουν την Κυριακή κατόπιν εντολής από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπολσονάρου «δεν είναι συμβατοί με τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας» που προωθήθηκε με το Σύνταγμα του 1998, ενώ επισήμανε επίσης ότι οι ημερομηνίες των επίσημων εορτασμών οφείλεται να εγκρίνονται από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο.

«Έπειτα από χρόνια πολιτικοϊδεολογικών αγώνων, δημοκρατικής αντίστασης και της εκ νέου κατάκτησης του κράτους του δικαίου, που οδήγησε στην κατάρτιση του Ομοσπονδιακού Συντάγματος του 1998, από μέρους των θεσμών αναμένεται να επιδεικνύουν ομόνοια, νηφαλιότητα και ισορροπία», έκρινε η δικαστικός στην απόφασή της.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε η επέτειος του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964 να «εορταστεί με τον προσήκοντα τρόπο» στους στρατώνες.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αντέδρασε διατάσσοντας όλες τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων να απόσχουν από «τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση για τον εορτασμό του στρατιωτικού πραξικοπήματος». Ενώ ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων του Πολίτη, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έκρινε ότι οι τελετές του είδους είναι «ασύμβατες με το δημοκρατικό κράτος δικαίου».

Αντιμέτωπος με την πολεμική, ο ίδιος ο ακροδεξιός πρόεδρος αποπειράθηκε να μετριάσει τις δηλώσεις του την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρότεινε τελετές για να «εορταστεί» αλλά για να «ξαναθυμηθεί η χώρα» αυτό το επεισόδιο της βραζιλιάνικης ιστορίας.

Δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια για τις τελετές που οργανώνονται στους στρατώνες, πάντως ένα σύνταγμα στο Σαo Πάoλο εόρτασε ήδη την επέτειο την Πέμπτη, με την ανάγνωση ενός μηνύματος του υπουργού Άμυνας, για τον οποίο οι στρατιωτικοί αποτέλεσαν την «έπαλξη» που απέτρεψε την επικράτηση του «ολοκληρωτισμού».

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ πια δικτατορία», οργανώνονται διαδηλώσεις αύριο Κυριακή σε πολλές βραζιλιάνικες πόλεις.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2014 από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, τα 21 χρόνια του στρατιωτικού καθεστώτος διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες από τους ανθρώπους της χούντας, χωρίς να λογαριάζονται οι εκατοντάδες υποθέσεις αυθαίρετων συλλήψεων και βασανισμών αντιφρονούντων.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019, 02:52

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει