Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος ο οποίος στο παρελθόν είχε σωθεί από προηγούμενη απόπειρα


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 11:43

Ένας Φιλιππινέζος δημοσιογράφος, που είχε επιζήσει μιας πρώτης απόπειρας κατά της ζωής του, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στο σπίτι του, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο 62χρονος Βιργίλιο Μαγκάνες ήταν παρουσιαστής στον ραδιοφωνικό σταθμό DWPR στην επαρχία Πανγκασινάν, στις βόρειες Φιλιππίνες. Δολοφονήθηκε με έξι σφαίρες από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας Κρίστιαν Αλουκόντ. Πέθανε επιτόπου.

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων (NUJP) καταδίκασε τη δολοφονία, διευκρινίζοντας ότι ο Μαγκάνες είναι ο 18ος δημοσιογράφος που δολοφονείται από το 2016, όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε.

«Ο θάνατός του ηχεί σαν κατηγορητήριο εναντίον μιας κυβέρνησης η οποία ισχυρίζεται ότι η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται σε αυτή τη χώρα», εκτίμησε η οργάνωση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το κίνητρο του φόου.

Η NUJP από την πλευρά της επεσήμανε ότι ο Μαγκάνες είχε επιζήσει μιας απόπειρας δολοφονίας το 2016, όταν τον είχαν πυροβολήσει. Το μήνυμα που είχαν αφήσει τότε οι δράστες στο σημείο της επίθεσης έγραφε: «Είμαι ναρκομανής».

Ο Ντουτέρτε έχει ξεκινήσει από τότε που ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων έναν «πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών», ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, στη διάρκεια του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες για εκατοντάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις ατόμων που κατηγορήθηκαν ψευδώς ότι εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι Φιλιππίνες είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, με τους περισσότερους φόνους μελών του Τύπου με μην καταλήγουν σε δίκη.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) έχει κατατάξει τις Φιλιππίνες στην 136η θέση του καταλόγου της που περιλαμβάνει 180 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, 11:43

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει