Δυνάμεις του στρατού κινούνται για να διαλύσουν τον καταυλισμό των διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσαςΤο στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που έχει καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν αποπειράται σήμερα «να διαλύσει δια της βίας την καθιστική διαμαρτυρία» μπροστά στο κτίριο του γενικού επιτελείου, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αξιώνουν να παραδοθεί η διακυβέρνηση της αφρικανικής χώρας σε κρίση σε πολιτική κυβέρνηση, σύμφωνα με οργανώσεις του κινήματος αμφισβήτησης.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, οργάνωση προσκείμενη στο κίνημα, ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση.

«Μια απόπειρα του στρατιωτικού συμβουλίου να διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία διά της βίας βρίσκεται σε εξέλιξη», κατήγγειλε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, μια από τις οργανώσεις που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η «δημοκρατική μετάβαση», μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από έναν λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο.

«Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι ένστολοι αστυνομικοί αποπειρώνται να διώξουν τους διαδηλωτές από δρόμο κοντά στον χώρο όπου γίνεται η καθιστική διαμαρτυρία.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη «σφαγή» και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό στρατιωτικό συμβούλιο».

Κάλεσε εξάλλου τους «επαναστάτες» να βγουν στους δρόμους και να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα νωρίτερα εικονίζουν σκηνές των διαδηλωτών να φλέγονται και διαδηλωτές να τρέχουν να σωθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν δρόμους και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά πριν από λίγο στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, 09:04

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει