Δυναμική η επανεκκίνηση του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» στη Μαγνησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Επιτακτική ανάγκη η στήριξη των τοπικών μας προϊόντων

Την έμπρακτη στήριξη τους στο «’Κίνημα Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε», έδειξε πλήθος επιχειρηματιών, επαγγελματοβιοτεχνών , εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και καταναλωτικό κοινό κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Κινήματος την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Volos Palace.

Πρόκειται για πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, με στόχο την αποκλειστική προβολή, προώθηση, ενίσχυση και κατανάλωση των τοπικών προϊόντων της περιοχής.
Επικεφαλής του κινήματος πολιτών Καταναλώνουμε ότι Παράγουμε στη Μαγνησία τέθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, ο οποίος και επεσήμανε : «Βλέπω σήμερα εδώ όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας, που οραματίζονται ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και αποφασίζουν δράσεις από κοινού. Αφουγκράζομαι το μεράκι και τη διάθεσή σας να αποτελέσετε εναλλακτική πρόταση για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, και είμαι βέβαιος πως σύντομα θα σας ακολουθήσουν πολλοί. Αυτό, όμως, που ιδιαίτερα με συγκινεί, είναι ένα είδος μετάνοιας, μια αλλαγή νοοτροπίας, μια επιστροφή στον οίκο μας, ένας αληθινός και αυθεντικός επαναπατρισμός, εφαρμοσμένος στην πράξη, εφικτός, κατανοητός από τον απλό άνθρωπο, δελεαστικός, πλήρης ρεαλιστικών προοπτικών. Ίσως δεν το διακρίνετε, αλλά εγώ επιθυμώ να σας επισημάνω, πως η πρωτοβουλία σας, πέραν από την υγιή επιχειρηματικότητα, χαρακτηρίζεται από την άσκηση που προανέφερα. Και αυτό, διότι υποβάλλετε τον εαυτό σας σε έναν περιορισμό: Απαρνείστε ένα άκρατο καταναλωτικό μοντέλο, που, όπως και να το κάνουμε, μας είχε καλομάθει, και επιθυμείτε να προτάξετε αξίες ευρύτερες, όπως η συμπαράσταση στον Έλληνα παραγωγό, η ενίσχυση του Έλληνα εργαζόμενου και η ανάπτυξη αυτού του ευλογημένου τόπου. Η αληθινή πρωτοπορία του εγχειρήματός σας δεν είναι τόσο η αλλαγή ενός καταναλωτικού ήθους, όσο η επιστροφή σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες, ως πρώτο κριτήριο επιλογής. Σκύβουμε πάλι πάνω από την ευλογημένη αυτή γη τη Μαγνησίας, ανακαλύπτουμε ξανά τους θησαυρούς της, την εκτιμούμε ξανά ως τη μάνα που μας τρέφει.

Δεν πάσχουμε μόνον από οικονομική στενότητα. πάσχουμε και από έλλειψη ενθουσιασμού, πρωτοτυπίας και επιμονής στην επίτευξη στόχων. Εγώ σήμερα διακρίνω και τα τρία. Γι αυτό και είμαι βέβαιος πως με τη δική σας πρόσκληση, τίθεμαι επικεφαλής μιας προσπάθειας, που ήδη έχει πετύχει».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ.Τρύφων Πλαστάρας υπογράμμισε: «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα σε κάθε έναν καταναλωτή και επιχειρηματία είναι η επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις μας .Αυτή είναι και η μόνη εθνική λύση σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και οι τζίροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απευθυνόμαστε σε άτομα που έχουν συνειδητοποιημένη αντίληψη της πραγματικότητας. Το Κίνημα πολιτών που ανασυγκροτείται, ζητά από τους καταναλωτές να σκεφθούν διαφορετικά στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και στους επιχειρηματίες να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να είναι ανταγωνιστικά προχωρώντας στο κομμάτι της τυποποίησης και της εξωστρέφειας».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε : «Η οικονομία μας έχει φτάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο, με 1,5 εκατομμύριο άνεργους και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης χάθηκε πολύτιμος για να αλλάξουμε το πρότυπο της παραγωγής. Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι και να γίνει η πρωταρχική ανάγκη της κάθε οικογένειας. Ο Έλληνας αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα που φτιάχτηκαν από Έλληνες παραγωγούς του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στηρίζει τις επιχειρήσεις, αλλά ουσιαστικά στηρίζει και την ίδια του τη δουλειά. Συγκροτούμε ένα σχέδιο ανάπτυξης για να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, καθώς διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στο σήμα της πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και τους κανόνες, άρα ξέρουμε όλοι πια πως μπορούμε να επιλέξουμε και γιατί πρέπει να επιλέξουμε τα ελληνικά προϊόντα.».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε: «H Μαγνησία είναι μία από τις περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα
στην απασχόληση. Από τις αρχές του 2011 μέχρι και σήμερα έκλεισαν 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 4.000, επομένως η παραγωγική δύναμη έχει απομειωθεί κατά 2.000 άτομα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επλήγη ανεπανόρθωτα και μέσω της εκδήλωσης αυτής ζητούμε την στήριξη της.».

Ο πρόεδρος της δεύτερης ΟΕΒΕΜ κ. Γρηγόρης Μαντάς σημείωσε : «Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο για να προσέχει τι αγοράζει, από πού το αγοράζει και για ποιο λόγο το αγοράζει. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ελληνικά προϊόντα και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να τα ψάχνει στα ράφια».

Η Ταμίας του Πανελληνίου Κινήματος Πολιτών κ. Στέλλα Τσιάμη ανέφερε: «Σκοπός αυτής της συντονισμένης προσπάθειας των τελευταίων ετών είναι αποκλειστικά η συνειδητή αλλαγή των καταναλωτικών μας αναγκών , με στροφή σε ελληνικά προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, αλλά και τουρισμού ώστε να επιτύχουμε τη διάσωση των θέσεων εργασίας ,την στήριξη των τοπικών οικονομιών και φυσικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας. Συντονιζόμαστε, με δράσεις, εκδηλώσεις, πέρα από κάθε σκοπιμότητα , με δυναμική ώστε όλοι μαζί, σε κάθε γωνιά της χώρας να στηρίξουμε το ελληνικό παραγωγικό δυναμικό.»

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την εκδήλωση δήλωσαν συμμετοχή στο Κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε Μαγνησίας» περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες της περιοχής.

Κατά την εκδήλωση, τοπικά προϊόντα προσφέρθηκαν από : ΕΨΑ, Βιολογικοί Αμπελώνες ΧΟΛΕΒΑΣ, Ζαχείλας Βασίλης “ΔΥΑΣ”, Αραμπατζής “Φεραία Γή”, Μπουρούνης Ιωάννης Εργοστάσιο “Stevia Sweet Fitness”, Κοντός Λευτέρης “Θεσσαλικός Ανθός”, Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου “Η Δήμητρα” και κεραμικά αναμνηστικά από το Σύλλογο Αγγειοπλαστών-Κεραμοποιών Ν. Μαγνησίας.
Χαιρετισμό στο κίνημα απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν. Ιωνίας κ. Κώστας Τσέλιος, η Εκπρόσωπος του Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας& Κεντρικής Ελλάδας κ. Στέλλα Βαϊνά, η Γ.Γραμματέας του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Ευτυχία Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών κ.Αλέξανδρος Κουτσελίνης .

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων υποψήφιοι βουλευτές, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μέλη των Δ.Σ. των ΟΕΒΕΜ και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λαμίας, Καβάλας και Βέροιας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει