Δυσανάλογη η αντίδραση της Γαλλίας για το μεταναστευτικόΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 20:23

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση της Γαλλίας στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην διαθέσει ασφαλές λιμάνι στο πλοίο Ocean Viking, το οποίο διέσωσε 234 μετανάστες και πρόσφυγες στην κεντρική Μεσόγειο.

«Θέσαμε ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την αυξανόμενη μετανάστευση. Στην Ιταλία έφτασαν 90.000, υπάρχει μια αναλυτική έκθεση της Frontex η οποία αναφέρεται σε συμφωνίες ΜΚΟ με πλοία που σαλπάρουν από την Αφρική», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Τη Δευτέρα πρόκειται να θέσουμε το θέμα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Μια λύση η οποία να εφαρμοστεί στην Αφρική, αποτρέποντας την αναχώρηση των πλεούμενων, κατάσχοντάς τα και καταστρέφοντας τις μηχανές τους», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Από τη μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, πρόσθεσε: «η αντίδραση της Γαλλίας, σε ό,τι αφορά το αίτημα φιλοξενίας 234 μεταναστών – τη στιγμή που η Ιταλία, μόνον φέτος, υποδέχθηκε 90.000 – είναι ακατανόητη. Γίνεται συνεχής αναφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά, μέχρι τώρα η Ιταλία αντιμετώπισε μόνη της όλο αυτό το πρόβλημα και το σύστημα υποδοχής μας είναι σε μεγάλη δυσκολία». Ο ίδιος έκρινε «απόλυτα ανεπαρκή» τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 20:23Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει