Δυσαρέσκεια στο ΕΚΠΑ για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 20:02

Την αντίδραση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκάλεσε η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία κατανέμονται 282 θέσεις για πρόσληψη διδασκόντων (Π.Δ. 407/80) στα πανεπιστήμια.

«Η Σύγκλητος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων, σύμφωνα με το Π.Δ. 407/1980, από 31 (για το ακαδημαϊκό 2019-20) σε 24 (για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21), όταν μάλιστα αυτή την περίοδο οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι αυξημένες λόγω της πανδημία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Επιπλέον, η Σύγκλητος χαρακτηρίζει «μη επαρκή για τις ανάγκες του ιδρύματος» την κατανομή 217 υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΚΠΑ για την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου με σκοπό την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προγραμμάτων σπουδών Α΄ κύκλου. Μάλιστα, διαπιστώνει σημαντική καθυστέρηση στην τελική κατανομή των θέσεων αυτών, δεδομένου ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Επίσης, η Σύγκλητος επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν «σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία» εξ αιτίας των κενών σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά την τελευταία δεκαετία. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται και πολλά γνωστικά αντικείμενα», επισημαίνει.

Η Σύγκλητος, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τα ανακύπτοντα λόγω της πανδημίας προβλήματα με γνώμονα, πρώτον, τη δια ζώσης διενέργεια όσο το δυνατόν περισσοτέρων μαθημάτων και, δεύτερον, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους. «Στον βαθμό που θα το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, το ζητούμενο είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», καταλήγει η Σύγκλητος.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 20:02

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει