Δόθηκαν νέες εντολές εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά Ντίξι εξακολουθεί να καίει μεγάλες εκτάσεις στην Καλιφόρνια
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021, 09:46

Και άλλοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας κλήθηκαν την Πέμπτη να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς Ντίξι, η οποία την Τετάρτη κατέκαψε μια πόλη στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.

Η Γκρίνβιλ, μια πόλη περίπου 800 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες της πυρκαγιάς Ντίξι το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. «Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Γκρίνβιλ καταστράφηκε ολοσχερώς», ανάρτησε στο Twitter ο φωτογράφος Στιούαρτ Πάλεϊ.

Η πυρκαγιά αυτή κατακαίει τη βόρεια Καλιφόρνια εδώ και τρεις εβδομάδες, ενισχυμένη από συνεχείς ανέμους και λόγω της κλιματικής αλλαγής -κυρίως των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας. Πλέον έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.100.000 στρέμματα.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε», δήλωσε ο Μιτς Μάτλοου, εκπρόσωπος των πυροσβεστών. «Μερικές φορές αυτό δεν αρκεί».

Στην πόλη αυτή, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα την περίοδο που είχε ξεκινήσει η αναζήτηση χρυσού στην περιοχή, καταστράφηκε ένα βενζινάδικο, ένα ξενοδοχείο και ένα μπαρ, όπως και κάποια παλιά κτήρια.

Ήδη από την Τετάρτη περίπου 2.000 κάτοικοι της Καλιφόρνιας είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν «αμέσως» τα σπίτια τους καθώς πλησίαζαν οι φλόγες. Οι αρχές ζήτησαν επίσης την Πέμπτη από τους κατοίκους των πόλεων Τέιλορσβιλ και Γουέστγουντ, που βρίσκονται νότια και βόρεια της Γκρίνβιλ, να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά Ντίξι είναι τόσο μεγάλη που έχει δημιουργήσει δικό της κλίμα.

Η έκταση που είχε καεί στην Καλιφόρνια ως τα τέλη Ιουλίου ήταν σε ποσοστό 250% μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταστραφεί την ίδια περίοδο το 2020 -τη χειρότερη χρονιά από άποψη πυρκαγιών στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας.

Η πυρκαγιά Ντίξι θυμίζει την πυρκαγιά Πάρανταϊζ του 2018, την πιο φονική των τελευταίων ετών στην Καλιφόρνια.

Τα καλώδια ηλεκτροδότησης που περνούσαν από την πόλη Πάρανταϊζ προκάλεσαν την πυρκαγιά αυτή, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 86 άνθρωποι. Ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Pacific Gas and Electeric (PG&E), η μεγαλύτερη εταιρεία στην Καλιφόρνια, παραδέχθηκε την ευθύνη της για την πυρκαγιά αυτή.

Εξάλλου, τα καλώδια της ίδιας εταιρείας φαίνεται ότι προκάλεσαν και την πυρκαγιά Ντίξι, μετά την πτώση ενός δέντρο σε ένα καλώδιο τροφοδοσίας.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου ότι θα μεταφέρει κάτω από το έδαφος 16.000 χιλιόμετρα καλωδίων της προκειμένου να αποφύγει να επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες πυρκαγιές.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει