Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά του ινδικού στρατού στο ΚασμίρΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, 05:17

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά του ινδικού στρατού στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του 2021 μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Νότιας Ασίας.

«Ο ινδικός στρατός, επιδεικνύοντας τη συνήθη απάνθρωπη συμπεριφορά του απέναντι σε αθώους κατοίκους του Κασμίρ, άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά ομάδας βοσκών στην περιοχή Σάτουαλ» – στην  αποκαλούμενη Γραμμή Ελέγχου, de facto σύνορο μεταξύ των δύο χωρών – αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία ο πακιστανικός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει.

Καταδικάζοντας τους θανάτους αμάχων και την παραβίαση της εκεχειρίας, το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ινδό επιτετραμμένο στο Ισλαμαμπάντ για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας.

Το Κασμίρ ελέγχεται τμηματικά από την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι δύο χώρες εγείρουν αξιώσεις επί του συνόλου της διαφιλονικούμενης περιοχής. Από το 1947 όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, Ινδία και Πακιστάν έχουν βρεθεί τρεις φορές σε πολεμική αντιπαράθεση, οι δύο για τον έλεγχο του Κασμίρ. Το 2019 βρέθηκαν εκ νέου στο χείλος του πολέμου, με τον πακιστανικό στρατό να καταρρίπτει ινδικό μαχητικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Πακιστάν.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, 05:17Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει