Δύο ρουκέτες έπεσαν σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 11:16

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον στρατιωτικής βάσης στην οποία σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για τη δέκατη επίθεση αυτού του είδους που σημειώνεται τον τελευταίο ενάμισι μήνα, όπως ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Η νέα αυτή επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα σημειώθηκε εναντίον της βάσης που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας και δεν προκάλεσε θύματα.

Από τις 28 Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί δέκα επιθέσεις εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες ή εναντίον διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της αμερικανικής πρεσβείας που βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι ΗΠΑ είχαν κλείσει το προξενείο τους στη Βασόρα, στο νότια Ιράκ, επικαλούμενες τις «απειλές» του Ιράν έπειτα από σειρά επιθέσεων με ρουκέτες.

Η χθεσινή επίθεση είχε στόχο την ίδια στρατιωτική βάση η οποία είχε στοχοθετηθεί τη Δευτέρα και στην οποία σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και διπλωμάτες, προκαλώντας τον τραυματισμό έξι ανθρώπων.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν διευκρινίσει ότι οι τραυματίες ήταν μέλη της ομάδας ελίτ καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μοναδικής μονάδας του ιρακινού στρατού την οποία εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν οι ΗΠΑ σε μια χώρα όπου οι φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές δεν έχουν σταματήσει να αυξάνουν την επιρροή τους και πλέον έχουν ενσωματωθεί στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά την επίθεση της Δευτέρας ο στρατός του Ιράκ είχε εξάλλου επισημάνει πως εντόπισε τις βάσεις εκτόξευσης των ρουκετών αυτών καθώς και άλλα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί, γεγονός που τον κάνει να πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ήταν μεγαλύτερη.

Αν και από τις επιθέσεις δεν έχουν υπάρξει νεκροί, προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ οι οποίες σκοπεύουν να αναπτύξουν 5.000 με 7.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως η Ουάσινγκτον γενικά κατηγορεί τις μονάδες του ιρακινού στρατού που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 11:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει