Δύσκολη αποστολή Μέρκελ στην Τουρκία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 12:39

Προσφυγικό, γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία, ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομικές σχέσεις περιλαμβάνει η ατζέντα Μέρκελ για τη σημερινή συνάντηση με Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της τουρκικής προεδρίας οι συνομιλίες Ερντογάν-Μέρκελ εστιάζουν στις σχέσεις της Τουρκίας – ΕΕ, την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας, την Τελωνειακή Ένωση και την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) από το Βερολίνο, αναμένεται να συζητηθούν επίσης η διαμάχη με Ελλάδα και Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, καθώς και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Βερολίνο και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από τα εγκαίνια μίας νέα πτέρυγας του Γερμανο-Τουρκικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Παρασκευής, είχε προγραμματιστεί συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Βεϊζέλ Οκ, δικηγόρος του δημοσιογράφου και άλλοτε ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ. Το 2017 ο Γιουτσέλ είχε συλληφθεί και παρέμεινε έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές επί 367 ημέρες, χωρίς να του απαγγέλλονται κατηγορίες. Στη φυλακή βρίσκεται μέχρι σήμερα ένας Τούρκος δικηγόρος που συνεργαζόταν με τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραμένει προφυλακισμένος χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε απορρίψει την πρόταση για διεθνή στρατιωτική δύναμη με γερμανική συμμετοχή στη βόρεια Συρία

Θεωρείται δεδομένο ότι τόσο το Βερολίνο όσο και γενικότερα η ΕΕ επιμένουν στην περαιτέρω εφαρμογή της άτυπης συμφωνίας με την Άγκυρα για το προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτύρεται για πλημμελή εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά των Ευρωπαίων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει λάβει ελάχιστα χρήματα από τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ της οικονομικής βοήθειας για τη φιλοξενία των προσφύγων, που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία το 2016. Από την πλευρά της η ΕΕ αντιτείνει ότι ήδη έχουν διατεθεί 2,7 δισ. και έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβόλαια, ώστε να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανό να ζητήσει ο Ερντογάν πρόσθετη οικονομική βοήθεια για το νέο κύμα προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά και επιπλέον κονδύλια για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για ένα νέο «αγκάθι» στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς η περιοχή ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα και μονάδες ισλαμιστών Σύρων παραστρατιωτικών, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Πάντως ο Φλόριαν Χαν, εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για ευρωπαϊκά θέματα, υποστηρίζει ότι μία ζώνη ασφαλείας θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι επιτηρείται από μία διεθνή στρατιωτική δύναμη, που θα επιβλέπει και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πραγματικούς δικαιούχους.

Συνέντευξη τύπου μετ΄εμποδίων

Για περισσότερο από έναν χρόνο είχε παραμείνει έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές ο δημοσιογράφος Ντενίς Γιουτσέλ

Για νωρίς το απόγευμα Παρασκευής έχει προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Μέρκελ, η οποία, όπως εκτιμά το γερμανικό δίκτυο ARD, λαμβάνει χώρα «υπό περιπετειώδεις συνθήκες». Και αυτό γιατί επιτρέπεται μεν η παρουσία των Γερμανών ανταποκριτών, οι οποίοι έχουν διαπιστευθεί μέσω της γερμανικής πρεσβείας, αλλά κατά τα άλλα ούτε ένας ξένος ανταποκριτής στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των Γερμανών δημοσιογράφων, δεν έχει λάβει τη διαπίστευσή του για το 2020. «Οι αιτήσεις εξετάζονται», είναι η μόνιμη απάντηση των αρμοδίων αρχών σε σχετικά ερωτήματα.

Πηγή: Deutsche Welle 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει