Είναι μία ιστορική μέρα, μία εθνική επιτυχία και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας

«Είναι μία ιστορική μέρα, μία εθνική επιτυχία και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Με τη διαπραγματευτική τακτική που αναπτύξαμε, καταφέραμε να προστατέψουμε προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές», πρόσθεσε και ανέφερε ότι άλλαξε κάπως η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων και των δανείων και πως τα χρήματα που συνολικά επενδύει η Ευρώπη είναι 1,8 τρισ. ευρώ, γεγονός που κανείς δεν φανταζόταν πριν από λίγους μήνες.

«Η Ελλάδα έχει παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο, όλες αυτές τις ημέρες των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, όπου απαιτούνταν και να φτάσουμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία. Θυμίζω ότι είναι πρώτη φορά στα χρόνια της Ευρώπης που θα έχουμε χρηματοδότηση τέτοιου μεγέθους με κοινό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κοινών αναγκών των κρατών-μελών. Και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς μία στενότερη συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημείωσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί μνημονίου. Είναι κοινοί οι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όσον αφορά την εκταμίευση -όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου- δεν θα υπάρχει δυνατότητα βέτο από κανένα μέλος του Συμβουλίου. Μπορέσαμε και απλοποιήσαμε, από κοινού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το πολύ περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, που είχε αρχικά προταθεί από τις λεγόμενες “φειδωλές χώρες”. Είναι ένα ισορροπημένο πακέτο, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, φυσικά, που έπρεπε να γίνουν για να κλείσει», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, ενώ είπε πως έχουμε περισσότερους πόρους τα πρώτα τρία χρόνια και λιγότερους τα επόμενα.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σημασία έχει, σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα κόμματα -όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός- να έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο για να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα για να μεταμορφώσουμε, όπως είπε, την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις μέσα στο 2020. Έτσι ώστε -όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του- να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και δαπάνες που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως έχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. «Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Και ο πρωθυπουργός έχει μία ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της «Καθημερινής», δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει την υπόθεση. «Η κυρία Γεροβασίλη προσέφυγε σε αυτήν. Έχουν κινηθεί και οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για να διερευνήσουν την υπόθεση από μόνες τους. Υπάρχουν και άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και από τον κ. Ματθαιόπουλο και από τον κ. Καπελιό και από όλους τους εμπλεκόμενους. Εφόσον υπάρξουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, κάποια στιγμή η υπόθεση θα εξεταστεί και σε επίπεδο Βουλής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ χαρακτήρισε πραγματικά τραγικά, ανήκουστα και αδιανόητα αυτά που ακούγονται.

«Για τις δύο υποθέσεις των Κυθήρων και της Μάνης έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από την Εισαγγελία στο Γύθειο και στον Πειραιά από το 2018 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε διοικητικό επίπεδο, στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής έχουν αποστρατευτεί οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση. Γίνονται, όμως, εργασίες στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά», συμπλήρωσε π κ. Πέτσας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει