Εβραϊκό Ολοκαύτωμα:ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!

ΑΡΘΡΟ του Νάσιου Αποστόλου*

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στην εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων , στα πλαίσια της καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε και την Ελλάδα της 27 ης Ιανουαρίου εκάστου έτους ως << Ημέρα μνήμης Εβραίων θυμάτων και ηρώων του Ολοκαυτώματος >>.Την φετινή χρονιά, τιμήθηκαν ιδιαίτερα όλοι οι κάτοικοι των χωριών του Πηλίου, οι οποίοι με ρίσκο την ίδια τους την ζωή, μπόρεσαν κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής να κρύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες εβραίους κατοίκους του Βόλου, συμβάλλοντας έτσι στην σωτηρία της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους .Στο τέλος της εκδήλωσης νιώσαμε είναι αλήθεια μεγάλη συγκίνηση ακούγοντας τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου να ερμηνεύουν εξαιρετικά τραγούδια συνοδεύοντάς τα με ι όμορφες μελωδίες…

Στις 8-9-1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε με τους συμμάχους και τη διοίκηση της Ελλάδας ανέλαβαν οι Γερμανοί. Στην εξοντωτική μανία τους, ενάντια των Εβραίων οι Ναζί λεηλάτησαν τις Συναγωγές, τις οποίες κατέστρεψαν, ενώ έκαναν βανδαλισμούς σε πολλά νεκροταφεία τα οποία επίσης κατέστρεψαν. Κατά το 1944-45 ο αριθμός των Εβραίων της Ελλάδος ανήρχετο σε 10.226 άτομα, ενώ όταν άρχισε ο διωγμός υπήρχαν στην Ελλάδα 77.377 Εβραίοι .Οι απώλειες δηλαδή ανήλθαν στο 86% …Όσον αφορά στη πόλη του Βόλου, οι απώλειες έφθασαν το 26% του Εβραϊκού πληθυσμού, από τη στιγμή που ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιωακείμ συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση των περισσοτέρων Εβραίων , δίνοντας ιδιόχειρες συστατικές επιστολές στους εφημέριους των χωριών να προσφέρουν κάθε βοήθεια και συμπαράσταση στους Εβραίους που κατέφευγαν εκεί να διασωθούν με τις πλαστές χριστιανικές ταυτότητες. Για αυτή του την πράξη, το Ίδρυμα Διαιώνισης της Μνήμης Του Ολοκαυτώματος << Γιάντ Βασέμ >> του Ισραήλ ανακήρυξε τον Μητροπολίτη Ιωακείμ ως << Δίκαιο των Εθνών >>, τίτλο που επίσης έχει απονείμει και σε 300 ακόμη Έλληνες χριστιανούς για τη διάσωση των Εβραίων.

Η συμβολή πολλών Ελλήνων χριστιανών ιεραρχών στη διάσωσή τους υπήρξε πράγματι καθοριστική, πράξη που απορρέει ουσιαστικά από την έμπρακτη βίωση του ευαγγελικού μηνύματος της αγάπης προς τον πλησίον. Απαντώντας στη ερώτηση << ποιος είναι ο πλησίον; >> ο Ιησούς Χριστός με τη γνωστή παραβολή τοποθετεί τον πλησίον πέρα και πάνω από τους προσδιορισμούς της φυλής, του έθνους, της κοινωνικής τάξης ή ακόμα και της θρησκείας. Πλησίον δεν είναι ο συμπατριώτης, ο ομόθρησκος ή ο ομοϊδεάτης, αλλά ο κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη την αγάπη μας, ο κάθε άνθρωπος – ανεξαρτήτου φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας- που περιμένει την χωρίς προϋποθέσεις αλληλεγγύη μας.

Έτσι για το Χριστιανισμό, το έσχατο και υπέρτατο κριτήριο για όλους και για όλα, σύμφωνα εξάλλου και με μια άλλη γνωστή ευαγγελική παραβολή, αυτήν της Τελικής Κρίσης, είναι η αγάπη. Ο Θεός δεν θα μας κρίνει με βάση το έθνος στο οποίο ανήκουμε ή τη θρησκεία που δηλώσαμε, αλλά με το πόση αγάπη και αλληλεγγύη δείξαμε. Αυτό που μας μαθαίνει εν τέλει η μαθητεία στην ευαγγελική και εκκλησιαστική παράδοση, είναι να αναγνωρίζουμε στον κάθε συνάνθρωπό μας, ακόμη και στον αλλόθρησκο και τον αλλοεθνή, την πιο πολύτιμη εικόνα του Θεού, τον πιο ακριβό μας πλησίον, την μέγιστη πρόκληση για την χριστιανική μας αγάπη.

Ο απόστολος Παύλος με τη ριζοσπαστική του θεολογία θα διακηρύξει κατ επανάληψη : << ούκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομή και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός >>…

Απέναντι στις ψεύτικες παγκοσμιότητες που απολυτοποιούν και θεοποιούν το χρήμα, τη δύναμη και την εξουσία, ή από την άλλη πλευρά τη φυλή, το έθνος και τις ανθρώπινες παραδόσεις, το Ευαγγέλιο προβάλλει την παγκοσμιότητα της αγάπης, σαρκωμένης στο πρόσωπο του Χριστού. Θεωρώ ότι έχουμε χρέος να δημιουργηθεί στους νέους σήμερα η συνείδηση για τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου στη ζωή. Τώρα, στη σημερινή κρίσιμη για την χώρα μας, την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο εποχή που ζούμε, ο κίνδυνος δεν αφορά μονάχα τους Εβραίους, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η απειλή για την ειρήνη και την Δημοκρατία είναι ορατή και δεν πρέπει να αδιαφορούμε , καταδικάζοντας τους << άλλους >>.Αυτό θα είναι η μόνη θωράκιση όλων μας για να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !!!

*τοπ. Δημοτικού Συμβούλου Βόλου, εμπόρου, θεολόγου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει