Εγκρίθηκε η δαπάνη για δέκα προνοιακά επιδόματα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, 13:28

Δαπάνη συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για να καλυφθούν οι προνοιακές παροχές από τον ΟΠΕΚΑ για τα άτομα με αναπηρία, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση. Τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

–    Επίδομα κίνησης

–    Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.

–    Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία

–    Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

–    Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου

–    Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

–    Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

–    Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

–    Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

–    Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Για να χορηγηθούν τα αναπηρικά επιδοματα θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για την χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης( ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε κατόπιν επίσκεψης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου κατοικίας, είτε μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΟΠΕΚΑ, πάλι ανάλογα με τον τόπο κατοικίας

Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται  ενέργεια τουν ενδιαφερόμενου, εκτός αν τα έχει ήδη στην κατοχή του και τα προσκομίσει οικειοθελώς. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν, ανάλογα με την παροχή, κάποια δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομκιστούν, αποκλειστικά, από τον διακαιούχο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, είτε κατά την υποβολή της αίτησης, είτε μεταγενέστερα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, 13:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει