Εγκρίθηκε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 02:24

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή πλησίασε ακόμη περισσότερο το όριο των 16.000 χθες Τετάρτη, καθώς ακόμη 10 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων στα 15.959 ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν παράλληλα 1.402 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό από την 3η Μαρτίου ως τώρα να φθάνει τους 576.731.

Επί του παρόντος 638 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι 469 διασωληνωμένοι και 50 σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, μέχρι τώρα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής των 19 και πλέον εκατ. κατοίκων έχουν γίνει 5.877.562 τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά τεστ). Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 9,81%.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας της Χιλής ανακοίνωσε πως ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν οι πρώτες ανοσοποιήσεις ήδη από τα Χριστούγεννα.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) εξέταζε το αίτημα της Pfizer για τη χορήγηση άδειας από την 27η Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση στο Σαντιάγο έχει κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, οι οποίες αρκούν για την ανοσοποίηση 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής αυτή την εβδομάδα ανέφεραν πως μια πρώτη παρτίδα 30.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες και ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει την 24η και την 25η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Χιλή έκλεισε επίσης συμφωνίες για την αγορά 14,4 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac — στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη κλινική δοκιμή του στη χώρα, δυνητικά η ποσότητα μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. δόσεις τα προσεχή τρία χρόνια — και αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση σε 7,6 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX, του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Xinhua, ReutersZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει