Εισήγηση Κ. Παπανάτσιου με θέμα Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτικού χώρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, εισηγήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα ”Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις.”
Η βουλευτής ξεκίνησε την εισήγησή της με μια μικρή ιστορική αναδρομή στο συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο και τόνισε ότι ενώ συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη πρώτη νομοθετική προσπάθεια, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στο συνεταιριστικό κίνημα, καθώς το κράτος τα τελευταία χρόνια αγκάλιασε το συνεργατισμό μόνο όταν αυτός εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα κομματικά οφέλη και κέρδη. Ειδικά δε, τα όσα έγιναν στο συνεταιριστικό χώρο την τελευταία 25ετία είναι περισσότερο δυσφημιστικά για την ιδέα του Συνεταιρισμού παρά εξυγιαντικά για την κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο. Η εξάρτηση των συνεταιρισμών τόσο από τη δανειοδότηση που αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, όσο και από τις επιδοτήσεις, δημιούργησαν πολλά εμπόδια στην αυτονομία του συνεταιριστικού κινήματος, ενώ μετά το σκάνδαλο πώλησης της ΑΤΕ έναντι πινακίου φακής, πυροδοτήθηκε η εκτίναξη των επιτοκίων που ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στους συνεταιρισμούς, το οποίο συμπλήρωσε επάξια ο ν.4015.
Η βουλευτής επισήμανε ότι στο παρόν σχέδιο νόμου γίνεται μία προσπάθεια για την ενοποίηση των διάσπαρτων ρυθμίσεων και διατάξεων σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, και τόνισε ότι το σχέδιο νόμου προσβλέπει στους μικρομεσαίους αγρότες και αγρότισσες και είναι εξ’ ορισμού ταξικά μεροληπτικό. Είναι ένα νομοσχέδιο που για την επιτυχία του προϋποθέτει τη συμφιλίωση παραγωγού και κοινωνίας, με φόντο την οικονομία. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εδραίωση και η κοινωνική νομιμοποίηση των συνεταιριστικών σχημάτων, με σεβασμό στην αυτονομία τους και για το λόγο αυτό μέσω του νομοσχεδίου γίνεται απλά κωδικοποίηση των ελάχιστων αναγκαίων ρυθμίσεων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου όπου απλοποιείται η σύσταση των ΑΣ, και ρυθμίζεται η υποχρέωση των μελών να παραδίδουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, ισχυροποιώντας έτσι, την ίδια τους την επιχείρηση. Ταυτόχρονα, παίρνει ουσία η δημοκρατική αρχή των συνεταιρισμών «ένα μέλος μία ψήφος», ανεξάρτητα του όγκου της παραγωγής, διαφοροποιώντας τους συνεταιρισμούς από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Επιπρόσθετα γίνονται ρυθμίσεις με τις οποίες λύνεται το χρόνιο πρόβλημα με τις αγορές παραγωγών και για πρώτη φορά προβλέπονται ρυθμίσεις για τους γυναικείους συνεταιρισμούς.
Η βουλευτής τόνισε ότι ο συνεταιρισμός δεν είναι υπόθεση μιας θητείας, ούτε καν μίας γενιάς, είναι υπόθεση πολλών και μάλιστα διαδοχικών γενεών και ακριβώς γι αυτό το λόγο, το νομοσχέδιο προβλέπει μέγιστο αριθμό θητειών των προέδρων στους συνεταιρισμούς. Επιπλέον, δήλωσε ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή λαθών προηγούμενων ετών, έρχεται να υπηρετήσει το υπό ίδρυση «Ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» με σκοπό την παρακολούθηση εφαρμογής επιμορφωτικών προγραμμάτων συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στο παρόν σ/ν δίνεται ο ορισμός του συνεταιρισμού ως αυτόνομη και εθελοντική οργάνωση, ενώ δεν προβλέπονται συνεταιριστικές βαθμίδες, αλλά η δημιουργία κλαδικών και Εθνικών κλαδικών συνεταιρισμών, που θα τους επιτρέψει να ευνοηθούν από τις οικονομίες κλίμακας, καθώς θα χαμηλώσουν το κόστος της παραγωγής, συγκεντρώνοντας πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στη διανομή του εκάστοτε προϊόντος. Τόνισε δε, ότι χρειαζόμαστε τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Συνεταιρισμούς που όχι μόνο θα συγκεντρώνουν την παραγωγή, θα την μεταποιούν, θα την συσκευάζουν και θα την τυποποιούν, αλλά θα την εμπορεύονται κιόλας.
Κλείνοντας την εισήγησή της η βουλευτής διατύπωσε την πολιτική της θέση, ότι οι συνεταιρισμοί εκπληρώνουν στο πεδίο δράσης τους το αξίωμα κάλυψης πρώτα και κύρια των βασικών, αλλά και οικονομικών αναγκών των ασθενέστερων παραγωγικών στρωμάτων, εκπληρώνοντας έτσι, έναν πολύ οικείο κοινωνικό σκοπό, αυτόν της προαγωγής με αλληλεγγύη των κοινών συμφερόντων. O Συνεταιρισμός στην αντίληψη της Αριστεράς είναι σχέση αμοιβαία και αδιαμεσολάβητη ανάμεσα στους ανθρώπους.Είναι τελικά, η απελευθέρωση του εμείς απέναντι στο εγώ και η επικράτηση του συλλογικού έναντι του ατομικού.