Εισήγηση Κ. Παπανάτσιου στο ν/σ ‘Τροποποίηση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις’

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου του 2015 εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ”Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις” με εισηγήτρια από την κυβέρνηση την Βουλευτή Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει αδικίες χρόνων που υπερφορολογούσαν μικρομεσαίους, αγρότες, ανέργους, περιστασιακά απασχολούμενους και Έλληνες ομογενείς, όπου η φορολογική τους έδρα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο, όπως ανέφερε η Βουλευτής, επιλύεται νομοθετικά με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, το ζήτημα της απαλλαγής από φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic.

Επίσης, υπάρχει ειδική ρύθμιση για τους αγρότες, με την οποία δεν υπολογίζεται ως τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες – κατιόντες συζύγους.

Με την εν λόγω διάταξη, δίνεται μία τεχνική λύση στο πρόβλημα των αγροτών ,ώστε να μην αναγκαστούν να προσφύγουν σε συμβολαιογράφο για τον υπολογισμό του Α/Α Γης με επιπλέον επιβάρυνση και αποφεύγεται σε κάποιες περιπτώσεις η φορολογική επιβάρυνση όσων ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία πρώτη προσπάθεια να ελαφρύνουμε τον κατά πολύ επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό των αγροτών.

Ενώ αναφερόμενη στο σκεπτικό της ρύθμισης με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα συμβάλλουν στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου σε Ελληνικό έδαφος, τόνισε πως η νέα Κυβέρνηση δεν έχει σαν στόχο να πετύχει στα νούμερα απομυζώντας τους φορολογούμενους, αλλά να τους ελαφρύνει ενώ παράλληλα, να δρα προς όφελος της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Η Βουλευτής Μαγνησίας επισήμανε τέλος, ότι η χώρα, όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά η Νέα Κυβέρνηση εργάζεται με πρώτιστη μέριμνα την επανατοποθέτηση της ως ισότιμου και ανταγωνιστικού εταίρου στην Ευρώπη.

Αργά το βράδυ της 15ης Ιουνίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συζήτησης επί του συνόλου, ενώ σήμερα το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία της συζήτησης επί των άρθρων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει