Εισήγηση Μεϊκόπουλου στη συνάντηση εργασίας με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την 1η Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των Προεδρείων των Επιτροπών Κοινωνικών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διακομματικής αντιπροσωπείας βουλευτών των 2 αυτών επιτροπών, με το Monitoring Group της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε για την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας, η οποία και προβλέπεται από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015.

Οι βουλευτές του ΕΚ που συμμετείχαν ήταν οι Thomas Händel, Πρόεδρος (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Γερμανία), η Miapetra Kumpula-Natri, (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Φινλανδία), ο Amjad Bashir (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ηνωμένο Βασίλειο), η Laura Agea (Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία) και η Κωνσταντίνα Κούνεβα (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Ελλάδα). Στη συνάντηση παρέστησαν, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλος, η κα Ουράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, όπως επίσης και αντιπροσωπεία από το Λουξεμβούργο με επικεφαλής τον Υπουργό Εργασίας του Λουξεμβούργου κ. Nicolas Schmit, ενώ εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα θετικό σημείο μιας εποικοδομητικής και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού και του Ευρωπϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μεϊκόπουλος επικεντρώθηκε στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα σήμερα. Στην ομιλία του περιέγραψε το χρονικό της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που συντελέστηκε με πρωτοφανή τρόπο την περίοδο 2010-2014, στεκόμενος και στις μεταβολές στη διάρθρωση της απασχόλησης στη χώρα μας.

Επισήμανε μεταξύ άλλων, την δραματική αύξηση της ανεργίας η οποία προήλθε όχι μόνο από την δεξαμενή της μισθωτής εργασίας αλλά και από τους αυτοαπασχολούμενους που σταμάτησαν αναγκαστικά την δραστηριότητά τους, τονίζοντας ότι το μέγεθος του προβλήματος διογκώθηκε και με την μετανάστευση των νέων. Αναφέρθηκε ακόμη στη συρρίκνωση στο ποσοστό 21,3% της μισθωτής εργασίας με την τυπική εργασιακή σχέση, τη μείωση της προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας συγκεκριμένου χρόνου κατά 82,2 χιλιάδες μισθωτούς, όπως και τον διπλασιασμό των απασχολούμενων με μερική απασχόληση αορίστου διαρκείας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης, που πλησιάζει το 70% του συνόλου της μερικής απασχόλησης, αλλά και στα υψηλά ποσοστά της αδήλωτης εργασίας. Για να αποτυπώσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας, επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώνοντας πως την περίοδο 2009-2014 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 259,06%, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αυξήθηκαν κατά 454,58%, ενώ η εκ περιτροπής εργασία που επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη καταλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό σε ό, τι αφορά τις μετατροπές των συμβάσεων πλήρους εργασίας σε ευέλικτες μορφές, παρουσιάζοντας αύξηση 1.190,2% το 2014 συγκριτικά με το 2009. Υπογράμμισε ακόμη την αρνητική εξέλιξη της υπονόμευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), που είχε ως αποτέλεσμα οι κλαδικές/εθνικές ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ να μειωθούν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζομένους.

Στο σημείο αυτό, τόνισε την θετική εξέλιξη της εμπλοκής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας στην Ελλάδα, με στόχο να εφαρμοστούν και στην χώρα μας οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και την θετική εξέλιξη της επικείμενης κύρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που αποτελεί την πλέον σύγχρονη έκφραση των γενικών αρχών του Εργατικού Δικαίου. Επίσης, ανέφερε ενδεικτικά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την νέα κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως την προστασία των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2015, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
ή ακόμη τον τερματισμό της κατασπατάλησης των χρημάτων από τα προγράμματα κατάρτισης και την αύξηση του ποσοστού που πηγαίνει στους άνεργους από 25-40% σε 60-75%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει